Conservatorii din Uniunea Democratica Croata au reusit sa obtina 63 din cei 151 de parlamentari, invingand astfel formatiunea social-democrata a actualului premier, Zoran Milanovic, care a obtinut a doua pozitie, cu 52 de locuri in Parlament, potrivit rezultatelor partiale. Alegerile legislative din Croatia, care s-au desfasurat duminica, sunt extrem de importante, caci au loc in plina criza economica si legislativa, informeaza Reuters.

Acestea sunt primele alegeri legislative dupa aderarea fostei republici iugoslave la Uniunea Europeana (UE) in 2013. Opozitia conservatoare de dreapta le vede drept o ocazie pentru a reveni la putere, denuntand bilantul contestat al Guvernului de stanga in exercitiu si o situatie de recesiune cvasipermanenta care dureaza din 2009.

Insa niciuna dintre cele doua rivale nu pare sa poata obtine o majoritate in Parlament. In aceste conditii, o majoritate parlamentara va fi negociata cu probabil cinci alte formatiuni mai mici care vor trece pragul de 5% pentru a intra in Parlament, subliniaza analistii.

Primele rezultate partiale au aparut dupa numararea a 14% din voturi.