Sectiile de vot s-au deschis duminica in Croatia pentru alegerile parlamentare in care se infrunta coalitia de stanga la putere a premierului Zoran Milanovic si alianta liderului opozitiei conservatoare Tomislav Karamarko, intr-o tara care incearca cu greu sa isi revina dupa 6 ani de recesiune economica si care este tranzitata zilnic de mii de imigranti care fug de conflictele din Orientul Mijlociu, transmite AFP.

Birourile de vot s-au deschis la ora 6:00 GMT si se vor inchide la 18.00 GMT. Primele rezultate partiale oficiale sunt asteptate in cursul serii.

Sondajele de opinie prezic o cursa stransa intre "Croatia Patriotica", creata in jurul HDZ si liderului de opozitie Tomislav Karamarko, si "Croatia creste" dominata de SDP (centru-stanga) a premierului in exercitiu Zoran Milanovici.

Acestea sunt primele alegeri legislative dupa aderarea fostei republici iugoslave la Uniunea Europeana (UE) in 2013. Opozitia conservatoare de dreapta (HDZ) le vede drept o ocazie pentru a reveni la putere, denuntand bilantul contestat al Guvernului de stanga in exercitiu si de o situatie de recesiune cvasipermanenta care dureaza din 2009.

Insa niciuna dintre cele doua rivale nu pare, potrivit sondajelor, sa poata obtine o majoritate de 151 de locuri in Parlament. In aceste conditii, o majoritate parlamentara va fi negociata cu probabil cinci alte formatiuni mai mici care vor trece pragul de 5% pentru a intra in Parlament, subliniaza analistii.

Aproximativ 3,8 milioane de croati sunt chemati sa aleaga 151 de deputati in aceasta fosta republica iugoslava independenta din 1991, devenita in 2013 membru al UE.