Marea Britanie isi va mentine prezenta militara in Afganistan pe parcursul anului 2016, avand in zona circa 450 de persoane care instruiesc si consiliaza fortele afgane, a anuntat marti ministrul britanic al Apararii, Michael Fallon, potrivit AFP.

Afganistan, 11 septembrie (2)Foto: Hotnews

"Angajamentul de continuare a acordarii de ajutor militar Afganistanului vine dupa anuntul presedintelui Obama ca Statele Unite vor, de asemenea, sa isi mentina prezenta militara in 2016", a precizat ministrul Fallon intr-un comunicat de presa, adaugand ca tara sa va continua sa colaboreze in Afganistan impreuna cu Statele Unite si cu celalti parteneri ai sai din cadrul NATO.

Ultimele trupe combatante britanice au parasit Afganistanul la sfarsitul lui 2014, dupa treisprezece ani de prezenta militara activa, dar Londra a decis sa pastreze 450 de militari in 2015, ca parte a unei misiunii de instruire si sprijin pentru trupele afgane. Aceasta este misiunea extinsa de ministrul Fallon dupa evaluarea "performantei" fortelor de securitate si aparare afgane.

Presedintele american Barack Obama a anuntat la mijlocul lunii octombrie o pauza in retragerea celor circa 9.800 de soldati americani prezenti in Afganistan, invocand dificultatea fortelor afgane de a face fata ofensivei talibanilor. "Pentru cea mai mare parte" a anului 2016, soldatii americani vor ramane in Afganistan.

Incepand cu 2017, numarul lor va scadea la 5.500 de soldati, amplasati in 4 baze: Bagram (aproape de Kabul), Jalalabad (est) si Kandahar (sud).