Presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, i-a propus presedintelui turc Recep Tayyip Erdogan un plan privind intensificarea cooperarii in domeniul imigratiei, inclusiv deportarea clandestinilor interceptati de Romania, Bulgaria si Grecia.

Jean-Claude Juncker i-a prezentat lui Recep Tayyip Erdogan un proiect de plan privind gestionarea crizei imigratiei, conform unui comunicat oficial, citat de Mediafax.

Planul de actiune, ce reflecta acordul dintre UE si Turcia in sensul accelerarii cooperarii pentru gestionarea fluxurilor de imigranti si refugiati, abordeaza si intensificarea dialogului UE-Turcia pentru liberalizarea regimului vizelor, precum si instrumente pentru furnizarea de asistenta financiara Turciei.

Conform documentului, Uniunea Europeana ar urma sa ofere un miliard de euro, in perioada 2015-2016, pentru a ajuta Turcia sa faca fata valului de refugiati sirieni si irakieni. In plus, Uniunea Europeana va sustine cooperarea intre statele membre si Turcia pentru organizarea de patrule maritime comune si pentru coordonarea operatiunilor de repatriere in tari de origine sigure. Bruxellesul va sustine cooperarea cu Turcia in domeniul schimburilor de informatii despre combaterea traficului de persoane.

In schimb, Turcia ar urma sa intensifice operatiunile de interceptare a imigrantilor, prin achizitionarea de echipamente ultramoderne de monitorizare si prin cooperarea cu autoritatile elene.

In plus, Turcia ar urma sa "intensifice cooperarea si sa accelereze procedurile pentru readmiterea imigrantilor clandestini care nu au nevoie de protectie internationala si care au fost interceptati de autoritatile din Romania, Grecia si Bulgaria dupa ce au trecut pe teritoriul turc, in conformitate cu obligatiile de readmisie stabilite", precizeaza comunicatul Comisiei Europene.

Turcia va trebui "sa intensifice cooperarea cu autoritatile din Grecia si Bulgaria pentru a bloca imigratia ilegala la frontierele comune, prin implementarea in mod eficient a acordului tripartit semnat in mai 2015".

Uniunea Europeana se confrunta cu un aflux masiv de imigranti veniti din Orientul Mijlociu si din nordul Africii.