Un avion de lupta rus a intrat sambata in spatiul aerian turc, in apropiere de granita siriana, fapt ce a determinat fortele aeriene turce sa trimita doua avioane F-16 pentru a intercepta aeronava rusa, a anuntat luni Ministerul de Externe de la Ankara, potrivit Reuters.

Rusia a efectuat lovituri aeriene in SiriaFoto: Captura YouTube

Ministerul de Externe l-a convocat luni pe ambasadorul Moscovei in Turcia pentru a protesta fata de aceasta incalcare, potrivit unei declaratii. Turcia a solicitat Rusiei sa evite repetarea incidentului, avertizand ca, in caz contrar, va fi considerata "responsabila pentru orice incident nedorit care ar putea sa apara". Ministrul de Externe Feridun Sinirlioglu a vorbit cu omologul sau rus Serghei Lavrov, precum si cu principalii sai parteneri NATO, se mai arata in declaratie.

Amintim ca Rusia a lansat saptamana trecuta lovituri aeriene in Siria impotriva oponentilor presedintelui sirian Bashar al-Assad.

  • Ramai pe HotNews.ro pentru a urmari desfasurarea evenimentelor

----------------------------

22:15"Prezenta avioanelor coalitiei condusa de SUA si a celor rusesti in spatiul aerian al Siriei creeaza o situatie plina de pericole", a declarat, luni, purtatorul de cuvant al ONU, Stephane Dujarric.

21:18:Rusia recunoaste ca un avion de lupta a intrat "pentru cateva secunde" in spatiul aerian al Turciei, dar sustine ca acest lucru s-a intamplat din cauza "conditiilor meteo dificile", a declarat purtatorul de cuvant al Ministerului rus al Apararii, generalul Igor Konachenkov. (AFP)

20:05 Rusia se opune crearii unei zone de excludere aeriana in Siria, asa cum propune Turcia, a declarat un ministru adjunct al Afacerilor externe, Mihaïl Bogdanov.

19:15 NATO considera "extrem de periculoase" incursiunile aeriene ruse in Turcia si califica acest comportament ca fiind "iresponsabil", cerand Moscovei "explicatii imediate", potrivit unei declaratii adoptate luni seara de reprezentantii celor 28 de state membre ale Aliantei, reuniti de urgenta la Bruxelles, informeaza AFP.

17:42 Loviturile aeriene ruse au fost planificate in urma cu mai multe luni, sustine un ministru sirian (Reuters)

Loviturile aeriene ruse in Siria au fost planificate in urma cu mai multe luni si vor avea succes pentru ca sunt coordonate cu actiunile armatei siriene, a declarat luni ministrul de Externe al Siriei, citat de agentia oficiala de presa SANA.

"Fara nicio indoiala , Rusia va castiga aceasta cursa", a declarat Walid al-Moualem intr-un interviu acordat postului TV libanez al-Mayadeen, cateva dintre declaratii fiind prezentat in avand de SANA.

"Nu am nicio indoiala ca motivul din spate este practic si simplu, Rusia se coordoneaza cu Armata Siriana Araba, singura forta din Siria care lupta impotriva terorismului", a adugat ministrul Moualem.

16:15 Violarea spatiului aerian al Turciei de catre Rusia nu este accidentala, afirma un inalt responsabil american din domeniul Apararii, sub protectia anonimatului, potrivit AFP.

"Acest lucru pune sub semnul intrebarii intentiile Rusiei. Este exact genul de comportament pe care noi incercam sa il evitam", a adaugat oficialul american.

16:05 Berlinul pune la indoiala obiectivul loviturilor aeriene ruse, asa cum a fost el anuntat de Moscova

Berlinul si-a exprimat luni indoiala asupra faptului ca aviatia rusa tinteste obiective din Siria apartinand Statului Islamic, dupa cum sustine Moscova, acuzata de Occident ca interventia sa este menita mai degraba sa apere regimul lui Bashar al Assad, transmite AFP.

"Consideram ca este important ca actiunile sa corespunda vorbelor" a declarat purtatorul de cuvant al Ministerului Afacerilor Externe, Martin Schafer, in timpul unei conferinte de presa.

15:07 Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, critica "violarea inacceptabila" a spatiului aerian turc de catre avioane de lupta ale Rusiei si anunta o reuniune de urgenta a reprezentantilor celor 28 de tari ale Aliantei luni seara.

"Actiunile Rusiei in Siria nu contribuie la securitatea si stabilitatea in regiune", considera Stoltenberg, citat de AFP.

14:45 Turcia avertizeaza: Fortele armate au ordin sa intercepteze chiar si o pasare

Turcia isi va activa propriile reguli de angajare in cazul in care spatiul sau aerian este incalcat, a avertizat premierul turc Ahmet Davutoglu luni, dupa inicdentul din zona frontierei sale cu Siria provocat de un avion rus, informeaza AFP.

"Regulile noastre de angajare sunt clare pentru oricine incalca spatiul nostru aerian", a declarat premierul Davutoglu in cadrul unui interviu acordat postului privat de televiziune Haber-Turk.

Prim-ministrul de la Ankara a mai afirmat ca fortele armate turce au primit ordin pentru a intercepta "chiar si o pasare".

14:40 Pentagonul: Rusia adopta o strategie perdanta in Siria

13:00 Doua avioane turcesti au fost "hartuite" de aeronave MiG-29 neidentificate, duminica, la granita siriana (armata siriana, citata de AFP)

12:20 Secretarul general al NATO se va intalni luni cu seful diplomatiei turce pentru a discuta despre Siria

Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg il va primi luni pe seful diplomatiei turce Feridun Sinirlioglu pentru a discuta despre situatia din Siria, dupa interceptarea unui avion de vanatoare rus in spatiul aerian al Turciei, a declarat o sursa oficiala pentru AFP.

Intalnirea, care se va desfasura in miezul zilei, va fi "consacrata evenimenteleor din weekend si situatiei din Siria", a declarat pentru AFP un responsabil al NATO, precizand ca aceasta intrevedere a fost solicitata de Turcia.

12:15 Secretarul american al Apararii acuza Rusia escaladeaza razboiul civil din Siria atacand gruparile moderate (Reuters)

12:07 Rusia anunta ca a fortele sale aeriene au lovit 9 obiective ale Statului Islamic in Siria in ultimele 24 de ore, informeaza Reuters citand RIA Novosti.

Potrivit Ministerului rus al Apararii, fortele aeriene ruse au efectuat 25 de zboruri deasupra Siriei in ultimele 24 de ore si au lovit 9 obiective ale Statului islamic.

Avioane Su-34, Su-24M si Su-25 au luat parte la operatiunile din ultimele 24 de ore, a mai aratat ministerul.

Avioanele ruse au lovit 3 obiective ale Statului islamic din provincia Homs.