Washington a sfatuit primul guvern Syriza sa nu infrunte Germania si sa fie dispus sa puna in practica reformele propuse in saptamanile de dinaintea acordului de salvare semnat pe 13 iulie, informeaza Kathimerini.

O telegrama secreta trimisa spre Atena de catre ambasadorul Greciei din SUA sintetizeaza relatiile dintre cele doua tari in ultimele luni. Copia vazuta de Kathimerini sugera ca Washington a avut un interes mare sa tina Grecia in zona euro, dar a si sfatuit constant guvernul condus de premierul Alexis Tspiras in cadrul relatiilor internationale.

Spre exemplu, Washingtonul a sfatuit guvernul sa evite atacurile verbale asupra guvernului Germaniei si sa incerce sa creeze o alianta cu tari precum Marea Britanie, Franta, Italia sau Austria.

SUA au vrut ca aceasta coalitie sa convinga alte tari ca Grecia doreste sa implementeze reforme pentru ca aceste state sa ofere sprijinul lor.

Panagopoulos, ambasadorul Greciei in SUA, a explicat intr-o nota ca strategia Washingtonului a fost sa sublinieze importanta geopolitica de a pastra Grecia in Euro si de a convinge tarile din UE ca o reducere a datorilor este necesara.

Ambasadorul grec sugereaza ca guvernul SUA a incurajat Fondul Monetar International dsa fie vizibil in problema reducerea datoriei.