Liderul separatist din Catalonia Artur Mas a revendicat duminica victoria taberei sale, dupa publicarea rezultatelor partiale ale alegerilor regionale care indica o majoritate absoluta a vorturilor in favoarea separatistilor, relateaza AFP."Am castigat", a declarat Artur Mas in 4 limbi - catalana, spaniola, engleza si franceza - in fata a peste 2000 de partizani adunati in centrul Barcelonei care scandau "un singur popor".

Catalonia, pe drumul spre independentaFoto: Agerpres/AP

"Am castigat", a declarat Artur Mas in 4 limbi - catalana, spaniola, engleza si franceza - in fata a peste 2000 de partizani adunati in centrul Barcelonei care scandau "un singur popor". Potrivit rezultatelor partiale, dupa numararea a peste 80% din voturi, coalitia sa (de centru dreapta si stanga) a obtinut 63 de locuri iar lista CUP (extrema stanga, separatisti) 10 locuri, ceea ce le permite, impreuna, sa detina majoritatea absoluta, cu 73 de fotolii din 135.

Primele exit-polluri indicu ca partidele separatiste din regiunea spaniola Catalonia sunt pe cale sa obtina o majoritatate de mandate in alegerile parlamentare regionale, insa este neclar daca ele se vor uni pentru a promova un plan in vederea secesiunii de Spania, relateaza Mediafax citand AP.

Potrivit acestui exit-poll, prezentat de postul catalan TV3, lista "Junts pel si" (Impreuna pentru da) ar obtine 63-66 din totalul de 135 de mandate, adica mai putin decat cele 68 de mandate de care are nevoie pentru a-si impune, cu ajutorul majoritatii absolute, planul de a desparti Catalonia de Spania la orizontul lui 2017.

De asemenea, lista "Candidatura d'Unitat Popular" (CUP, extrema stanga) ar urma sa obtina, potrivit proiectiilor, 11-13 mandate. Cele doua partide si-ar putea uni fortele in urma unor negocieri.

Primele rezultate ale scrutinului sunt asteptate in noaptea de duminica spre luni sau luni dimineata.

Separatistii doresc de mult timp un referendum pe tema independentei, insa Guvernul spaniol a refuzat sa permita organizarea vreunuia, argumentand ca un asemenea vot ar fi neconstitutional. Insa separatistii considera scrutinul regional un plebiscit.

Guvernul lui Mariano Rajoy a anuntat ca va recurge la toate mijloacele juridice pentru a impiedica secesiunea Catalonei, iar lideri europeni au avertizat ca o separare de Spania ar insemna o iesire a acesteia din Uniunea Europeana (UE).

Madridul si-a exprimat de asemenea ingrijorarea cu privire la faptul ca o separare a Cataloniei ar afecta fragilele semne de relansare economica a Spaniei, care a avut o rata a somajului de peste 22% timp de mai multi ani.

Catalani din ambele tabere sunt mandri de limba lor, care este vorbita alaturi de spaniola si care a supravietuit dictaturii de trei decenii a generalului Francisco Franco. Numerosi catalani sunt nemultumiti de faptul ca regiunea lor - care reprezinta aproape o cincime din economia spaniola - plateste prea multe taxe si primeste in schimb mai putin decat i se cuvine din investitiile publice.