Presedintele Rusiei, Vladimir Putin, a inaugurat, miercuri, la Moscova, o moschee cu o capacitate de 10.000 de locuri, constructie pe care a caracterizat-o ca fiind cea mai mare din Europa, in prezenta omologului sau palestinian Mahmoud Abbas si a presedintelui turc Recep Tayyip Erdogan. Cu aceasta ocazie, presedintele rus a laudat virtutile "umaniste" ale Islamului, transmite AFP.

Marea Moschee din MoscovaFoto: Captura YouTube

"Este un eveniment important pentru toti musulmanii din Rusia. Una dintre cele mai vechi moschei din Moscova a fost reconstruita pe amplasamentul sau istoric", a declarat presedintele rus intr-un discurs inaugural.

"Rusia este o tara multi-confesionala in care, si tin sa subliniz acest lucru, Islamul este una dintre religiile traditionale", a continuat presedintele rus.

"Aceasta moschee vafi o sursa de propagare a ideilor umaniste si ale adevaratelor valori ale Islamului", a adaugat putin, denuntand organizatia terorista Statul Islamic care, in opinia sa, "denatureaza Islamul".

"Comunitatea musulmana din Rusia dateaza de secole si a avut o contributie imensa la istoria Rusiei", a declarat Putin, citat de BBC.

Avand o suprafata totala de 19.000 metri patrati, Marea Moschee din Moscova, situata in apropierea centrului capitalei rusem poate gazdui 10.000 de persoane, ceea ce o face sa fie una dintre cele mai mari din Europa, in functie de capacitate.

Noua moschee a fost construita pe locul uneia cu o vechime mai mare de 100 de ani, distrusa in 2011.

Potrivit estimarilor citate de presa internationala, la Moscova traiesc in jur de 2 milioane de musulmani. In total, in capitala Rusiei exista sase moschei, care se dovedesc insa neincapatoare pentru credinciosi.