Rusii au trimis patru avioane de lupta in Siria, a informat vineri un oficial american pentru AFP.

Statele Unite au observat prezenta a "patru avioane de lupta, la sol, in apropiere de Latakia" (vest), un fief al regimului lui Bashar Al-Assad, a precizat aceasta sursa.

Rusia ofera sprijin militar si diplomatic regimului de la Damasc si si-a intarit in ultimele zile prezenta in provincia siriana Latakia, bastion al presedintelui Bashar Al-Assad. Washingtonul a denuntat aceste actiuni, in timp ce Moscova a lansat un apel pentru "o veritabila consolidare a eforturilor" impotriva organizatia Statul Islamic (SI).

"Am afirmat clar ca daca actiunile militare ale Rusiei in Siria servesc la sustinerea regimului Assad, ele sunt destabilizatoare si contraproductive", a declarat Josh Earnest.

Cu toate acestea, a adaugat el, Statele Unite vor primi favorabili contributii "constructive" din partea Moscovei la coalitia internationala contra jihadistilor ultraradicali din SI.

"Este motivul pentru care suntem deschisi la discutii tactice, practice cu rusii pentru a intari obiectivele coalitiei anti-SI si a asigura securitatea operatiunilor sale", a mai spus Josh Earnest.

Vineri, secretarul de Stat american John Kerry a anuntat ca Statele Unite sunt pregatite sa reia comunicatiile militare cu Rusia, pe tema operatiunilor din Siria.

"Presedintele Statelor Unite crede ca discutiile la nivel militar sunt un viitor pas important. Eu sper ca discutiile vor fi reluate foarte curand", a declarat John Kerry.

"Scopul initial al discutiilor cu Rusia va fi stabilirea unora dintre diversele optiuni pe care le avem si sa fixam viitoarele actiuni in Siria", a subliniat Kerry.

"Statele Unite nu isi vor modifica principalele obiective stabilite pentru Siria: invingerea retelei teroriste Stat Islamic si gasirea unei solutii politice la conflictul sirian", a explicat seful diplomatiei americane.

In urma cu o saptamana, Rusia a cerut Statelor Unite sa reinitieze cooperarea in domeniul militar in scopul evitarii "incidentelor neintentionate" in Siria, in contextul in care Moscova este acuzata de Washington ca a consolidat fortele pentru protejarea regimului Bashar al-Assad.

Alianta Nord-Atlantica si Rusia au intrerupt comunicatiile militare directe pe fondul crizei din Ucraina.

Siria se confrunta, incepand din martie 2012, cu revolte reprimate violent si cu un conflict militar intre serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad, fortele opozitiei si grupuri teroriste, inclusiv organizatia sunnita Stat Islamic (Stat Islamic in Irak si Siria / Stat Islamic in Irak si Levant). Bilantul conflictului depaseste 220.000 de morti.