Fortele de securitate egiptene au ucis “accidental” 12 mexicani si egipteni si au ranit 10 persoane luni intr-un atac asupra unui convoi turistic pe care l-ar fi confundat cu un grup de militanti pe care le urmareau in desertul din vestul tarii, a declarat ministrul de externe de la Cairo.

Turistii mexicani care au supravietuit atacului spun ca au fost bombardati de elicoptere si de un avion cand s-au oprit sa faca un popas, a declarat ministrul de externe mexican, Ruis Massiue.

Aceasta a spus ca guvernul sau a confirmat deja moartea a doi cetateni mexicani, in conditiile in care surse judiciare si de securitate egiptene spun ca opt mexicani au murit in incident.

Grupul turistic de 22 de persoane si-au parcat cele patru vehicule off-road pentru un gratar langa oaza Baharyia, o destinatie turistica din acea zona de desert, cand aeronave;le armatei au inceput brusc sa-i bombardeze.

In momentul in care convoiul turistic a incercat sa fuga, alte forte de securitate, aflate la sol, au inceput sa traga si ele.

Egiptul se confrunta cu o miscare insurgenta ce a castigat avant dupa izgonirea presedintelui Mohamed Mursi, insurgenta organizata de afiliatii egipteni ai Statului Islamic.

Aceasta miscare a ucis sute de politisti si militari si a inceput sa atace tinte occidentale.

Fortele combinate ale politiei si armatei urmareau militanti in desert cand au dat opeste convoiul turistic, pe care l-au confundat cu tinta lor initiala.

Duminica dimineata Statul Islamic a trimis un comunicat prin care a sustinut ca a respins un atac al armatei egiptene in desertul din vestul tarii.

Presedintele federatiei egiptene de turism a declarat Reuters ca “zona este una restrictionata, iar compania a facut o greseala ducand turistii in acel loc fara permis. Ei trebuiau sa obtina un permis inainte sa mearga acolo”.