Kosovo a intensificat campania pentru recunoasterea la nivel international, iar cinci state membre ale Uniunii Europene, inclusiv Romania, sunt supuse presiunilor internationale in acest sens, afirma ministrul sarb de Externe, Ivica Dacic, dupa ce UNESCO a respins o solicitare a Pristinei, relateaza Mediafax.

Kosovo a depus, la inceputul lunii august, o solicitare oficiala pentru a adera la Organizatia Natiunilor Unite pentru Educatie, Stiinta si Cultura (UNESCO), dar initiativa a fost blocata rapid de Serbia, care nu recunoaste independenta fostei sale provincii.

In contextul demersului de admitere in UNESCO, Kosovo si-a fixat obiectivul de a fi recunoscut ca stat de cele cinci tari membre ale Uniunii Europene care nu au facut inca acest pas, relateaza publicatia Gazeta Express.

"Au fost inregistrate progrese majore in recunoasterea de catre restul statelor membre UE", a declarat Petrit Selimi, adjunctul ministrului kosovar de Externe.

Ministrul sarb de Externe, Ivica Dacic, a confirmat ca Romania, Slovacia, Spania, R.Cipru si Grecia sunt supuse unor mari presiuni pentru schimbarea pozitiilor privind Kosovo.

"Serbia face tot posibilul pentru a nu se multiplica numarul recunoasterilor independentei ilegale a Kosovo. Comunicam cu statele UE care nu au recunoscut Kosovo. Suntem constienti de presiunile la care sunt supuse, dar ne asteptam ca pozitiile lor sa ramana neschimbate", a spus Dacic, citat de site-ul InSerbia.info.

Presa sarba a speculat recent ca Occidentul ar fi conditionat aprobarea unui nou plan de asistenta financiara destinat Greciei de recunoasterea Kosovo.

Romania, Grecia, Spania, R.Cipru si Slovacia sunt singurele state membre ale Uniunii Europene care nu recunosc independenta Kosovo.

Regiunea Kosovo a intrat sub administratie ONU si NATO dupa interventia Aliantei Nord-Atlantice din anul 1999, pe fondul conflictului militar intre armata sarba si separatistii kosovari de etnie albaneza. Kosovo si-a proclamat independenta fata de Serbia in anul 2008, decizia fiind recunoscuta de 111 tari.