Ayoub El Khazzani, suspectat ca a vrut sa comita un masacru intr-un tren Thalys si al carui profil si trecut sunt invaluite in numeroase zone de umbra, urmeaza sa fie deferit marti seara justitiei, la exprirarea celei de a patra zi de arest preventiv, relateaza Mediafax cirand AFP.

Ayoub El KhazzaniFoto: Captura YouTube

Parchetul din Paris urmeaza sa deschida o procedura judiciara, prealabila unei eventuale inculpari a acestui marocan in varsta de 25 de ani, imobilizat de pasageri, vineri, dupa ce a iesit de la o toaleta, in tren, inarmat cu o pussca de asalt de tip Kalashnikov si avand asupra sa noua incarcatoare, un pistol de tip Luger si un cutter.

Dupa ce va fi prezentat in fata judecatorilor antiteroristi, un magistrat specializat urmeaza sa ia o decizie in legatura cu plasarea sa in detentie.

Declaratiile sale nu i-au convins nici pe anchetatori - care vor incerca sa exploateze informatii noi de pe cele doua telefoane mobile gasite asupra lui - si nici pe pasagerii care l-au impiedicat sa actioneze. Printre ei se afla trei tineri americani, dintre care doi sunt militari care se aflau in vacanta, si un britanic, care au fost decorati luni cu Legiunea de Onoare de catre seful statului, Francois Hollande.

Unul dintre militari a fost ranit cu cutterul, iar alt pasager, ranit de un glont, se afla in continuare, intr-o stare considerata luni seara "ingrijoratoare", la un spital din Lille.

- Trecut sinuos

In afara de problema unor eventuali complici sau comanditari ai faptei, ancheta urmeaza sa reconstituie trecutul sinuos al tanarului marocan.

Sosit in Spania in 2007, catre varsta de 18 ani, instalat la Algeciras (sud), unde locuieste tatal sau, suspectul a fost deja semnalat serviciilor de informatii, din cauza discursurilor radicale pe care le-a sustinut in moschei, si a fost condamnat ca traficant de droguri.

La inceputul lui 2014, serviciile de informatii spaniole le semnalau omologilor lor francezi intentia tanarului de a trece frontiera.

O trecere in Franta este de-acum atestata, dupa ce operatorul de telefonie mobila Lycamobile a confirmat luni ca marocanul a lucrat pentru el din februarie si pana in aprilie 2014, dupa care contractul a fost "intrerupt", deoarece documentele tanarului "nu-i permiteau sa lucreze in Franta", potrivit angajatorului.

Un an mai tarziu, pe 10 mai 2015, Ayoub El Khazzani a fost reperat la Berlin, de unde a luat un zbor catre Turcia. O destinatie care lasa deschisa posibilitatea unei treceri in Siria, o tara in care bucati de teritoriu se afla sub controlul organizatiei extremiste Statul Islamic (SI).

In urma unei serii de atacuri sangeroase in ianuarie - la Charlie Hebdo, impotriva unei politiste municipale si de la Hyper Cacher -, Franta, vizata de organizatii jihadiste, s-a confruntat cu o serie de alte atentate, unele sangeroase.

Pe 19 aprilie, studentul algerian Sid Ahmed Ghlam, arestat la putin timp dupa ce s-a ranit prin impuscare, a fost inculpat pentru asasinarea unei tinere la Villejuif (Val-de-Marne), unde este suspectat ca planuia sa comita un atac asupra unei biserici.