O imagine care circula in ultimele zile pe internet arata cat de ridicola a devenit economia Venezuelei, scrie Business Insider.Un user de pe Reddita postat luni o fotografie in care tine o empanada (gogoasa umpluta) cu o bancnota de 2 bolivari.

In Venezuela o bancnota valoreaza mai putin decat un servetelFoto: Reddit

Potrivit cursului oficial de schimb, omul strica echivalentul a 0,31 centi americani.

Dar pe piata neagra, unde se vede adevarata valoare a monedei locale, pentru un dolar primesti 677 de bolivari, ceea ce inseamna ca bancnota valoreaza mai putin de o treime de cent american.

Venezuela este intr-o spirala inflationista aproape necontrolata, oficial rata inflatiei fiind de 68,5%. Estimarile expertilor spun insa ca in realitate inflatia a sarit de 800%.

Controlul preturilor a facut ca magazinele sa se goleasca, produsele fiind gasite doar pe piata neagra.Ultima masura sfidatoare la adresa legilor economice a guvernului a fost sa-i forteze pe producatori sa-si vanda alimentele catre magazinele de stat.

Cea mai celebra moneda ruinata de hiperinflatie a fost dolarul zimbabwean, unde erau necesari saci de bancnote pentru a cumpara o paine.In iunie 2015 s-a anuntat ca cei cu conturi in aceasta moneda vor primi 1 dolar american pentru 35 de cvadrilioane de dolari zimbabweni.