Autoritatile judiciare turce cer pedepse foarte aspre, de pana la sapte ani si jumatate de inchisoare, pentru 18 ziaristi acuzati ca au participat la propaganda "terorista" dupa ce au publicat fotografii de la o luare de ostatici in Istanbul, scrie AFP.

Potrivit unui comunicat, ziaristii pusi sub acuzare lucreaza la noua ziare.

Can Dundar, redactorul sef al marelui ziar de opozitie Cumhuriyet, este principalul vizat, alaturi de responsabili editoriali de la ziarul de stanga Birgun, cunoscut pentru pozitiile anti Recep Tayyip Erdogan.

Acestia sun acuzati dupa ce au publicat fotografii cu un procuror luat ostatic in martie de barbati inarmati care se revendicau de la o grupare marxista clandestina, Partidul/Frontul revolutionar de eliberare a poporului (DHKP-C).

Impuscat in cap si in piept in timpul unui asalt al fortelor de ordine, Mehmet Selim Kiraz a murit, alaturi de cei doi atacatori.

Gruparea marxista a publicat pe retelele sociale o fotografie care il arata pe ostatic asezat pe un fotoliu si cu un pistol la tampla.

Preluarea acestei fotografii este imputata celor 18 ziaristi.

Intr-un comunicat, Dundar, un ziarist renumit, a afirmat ca ziarul sau este se opune "tuturor organizatiilor teroriste". Dar el a reamintit ca presa turca a publicat, fara nicio problema, inregistrari video cu jihadistii Statului Islamic pe punctul de a executa ostatici.

"Pentru folosirea unei fotografii cu un ostatic al DHKP-C risti sapte ani si jumatate de inchisoare, dar pentru ostaticii SI nu risti nimic", a acuzat el.

In timpul recentei campanii electorale, presedintele turc l-a atacat personal pe Dundar dupa ce ziarul pe care il conduce a publicat in deschidere o stire potrivit careia Turcia ar fi trimis arme combatantilor SI din Siria. Erdogan a afirmat atunci ca redactorul sef "va plati scump" aceasta informatie, dezmintita oficial.