Israelul isi rezerva dreptul de a ataca jihadistii afiliati la grupul Statul Islamic (SI) din regiunea egipteana Sinai, daca acestia vor ataca soldati sau civili israelieni, scrie AFP.

"Amenintarea terorista ce provine din Sinai" a crescut in ultimii ani, a declarat miercuri generalul de brigada Royi Elcabets.

Filiala egipteana a SI ar putea incerca sa atace Israelul, a aratat Elcabets, intr-un discurs sustinut la capatul mandatului sau de doi ani in fruntea diviziei Edom, insarcinata cu controlul granitei cu Egiptul.

"Este prima noastra datorie prevenirea (acestor atacuri) si sa raspundem daca ele se vor produce", a spus el, fara a preciza daca Israelul ar putea efectua atacuri preventive sau va reactiona in cazul unei agresiuni.

"Israelul se coordoneaza cu tarile din regiunea pentru a lupta impotriva gruparilor teroriste", a declarat o sursa oficiala, sub protectia anonimatului, precizand ca Israelul a autorizat Egiptul sa dispuna mai multi militari in peninsula Sinai, dupa numeroasele atacuri impotriva fortelor sale de securitate.

Acordul de pace semnat in 1979 intre cele doua tari prevedea retragerea blindatelor armatei egiptene din peninsula.