Fostul ministru grec de Finante Yanis Varoufakis este unul dintre parlamentarii greci care se opun masurilor de austeritate cerute de creditorii internationali, dar care au votat joi reformele necesare demararii negocierilor pentru noul program de asistenta financiara, potrivit Mediafax.

Parlamentul de la Atena a aprobat joi dimineata, dupa dezbateri care au durat toata noptea, noi masuri privind introducerea unor reglementari bancare europene in legislatia elena si modernizarea Codului de procedura civila.

Inaintea votului, existau temeri privind o noua rebeliune a parlamentarilor, la fel ca in cazul votului de saptamana trecuta, dar premierul Alexis Tsipras a obtinut in final sprijinul Legislativului.

In total, 230 de parlamentari din cei 300 au votat pentru noile masuri, in timp ce 63 au votat impotriva si cinci s-au abtinut.

Printre cei care au votat impotriva se numara 31 de membri ai partidului premierului, Syriza, mai putini decat la votul de saptamana trecuta, relateaza BBC News Online.

Fostul ministru de Finante Yanis Varoufakis este unul dintre parlamentarii care au votat impotriva masurilor de austeritate saptamana trecuta, dar care joi dimineata a votat in favoarea reformelor.

In dezbaterile tensionate din cursul noptii, Tsipras a explicat in Parlament ca a fost nevoit sa accepte compromisuri dificile pentru a evita iesirea Greciei din zona euro.

"Cercurile financiare din cadrul Uniunii Europene vor in continuare iesirea Greciei din zona euro. Am fost nevoiti sa acceptam un compromis dur pentru a evita scenariile extreme. In ultimele sase luni am facut erori, dar nu regret aceasta lupta", a spus Tsipras.

"Noul imprumut va oferi Greciei lichiditati pentru urmatorii trei ani", a subliniat premierul elen, exprimand optimism si in privinta restructurarii datoriei suverane.

Bancile din Grecia si-au reluat activitatea luni, dar tranzactiile sunt limitate, iar retragerile de numerar pot fi de cel mult 420 de euro pe saptamana. Piata financiara este continuare inchisa.

Liderii zonei euro au ajuns, pe 13 iulie, la un acord cu partea elena pentru negocierea unui al treilea program de asistenta financiara, care sa permita ramanerea Greciei in zona euro. Grecia si-a asigurat restructurarea datoriilor si finantarea pe termen mediu in cadrul unui pachet in valoare de 86 de miliarde de euro care va permite tarii sa ramana in spatiul monedei unice.

Grecia are o datorie totala de peste 320 de miliarde de euro, dintre care 65% catre tari din zona euro si catre FMI, iar 8,7% catre Banca Centrala Europeana (BCE). Incepand de la 1 iulie Grecia este, tehnic, in incapacitate de plati.