Producatorul rus de armament Almaz-Antei a anuntat disponibilitatea de a detona o racheta Buk in apropierea fuselajului unui avion Boeing scos din uz, pentru o simulare in cadrul anchetei privind doborarea avionului malaysian in iulie 2014, in estul Ucrainei, informeaza site-ul agentiei Tass, citat de Mediafax.

"Conducerea companiei Almaz-Antei confirma din nou disponibilitatea de a face un experiment prin detonarea unei rachete de tip 9M38M1 (Buk-M1) in apropierea fuselajului unui avion similar cu cel doborat in Ucraina pe 17 iulie 2014", se arata intr-un comunicat.

Experimentul ar urma sa aiba loc intr-un poligon de testare, in prezenta unor experti independenti si a reprezentantilor unor companii aeriene.

"Obiectivul experimentului ar fi confirmarea tipului de racheta folosita pentru doborarea avionului, prin studierea traiectoriei si conditiilor in care a avut loc explozia", precizeaza compania Almaz-Antei.

Avionul companiei Malaysia Airlines prabusit in iulie 2014 in estul Ucrainei a fost doborat cu o racheta sol-aer de fabricatie ruseasca, a stabilit Comisia de ancheta creata de Olanda, afirma surse citate de CNN.

Avionul Boeing 777 al companiei Malaysian Airlines s-a prabusit pe 17 iulie 2014 in regiunea ucraineana Donetk. Aeronava decolase de la Amsterdam (Olanda) spre Kuala Lumpur (Malaysia). Incidentul aviatic s-a soldat cu moartea tuturor celor 298 de persoane aflate la bord.

Raportul Comisiei de experti din Olanda nu a fost inca publicat, dar copii ale documentului au fost trimise Departamentului american pentru Siguranta Transporturilor si companiei Boeing. Potrivit unor surse americane citate de CNN, avionul a fost doborat cu o racheta sol-aer ruseasca lansata dintr-o zona din estul Ucrainei care in acel moment era sub controlul separatistilor prorusi. O parte din responsabilitatea pentru dezastrul aviatic este atribuita companiei Malaysia Airlines, pentru ca a ignorat avertismentele referitoare la survolarea spatiului aerian din estul Ucrainei.

Conform expertilor, avionul de pasageri ar fi fost doborat cu o racheta sol-aer de tip Buk-M1.