Zborul MH-17 a fost doborat de o racheta Buk care a fost lansata dintr-o zona controlata de rebelii pro-rusi, arata dovezile stranse de anchetatorii olandezi, scrie CNN, citand surse care au consultat un draft al acestui raport.

Ramasitele avionului MH17Foto: Agerpres/Xinhua

Doua surse apropiate dosarului afirma ca un draft al acestui raport realizat de Dutch Safety Board, agentia olandeza care conduce investigatiile, a fost distribuit la mai multe agentii din intreaga lume, inclusiv la National Transportation Safety Board, Federal Aviation Administration si Boeing, in conformitate cu procedurile standard.

O sursa apropiata afirma ca draftul prezinta un raport detaliat, minut cu minut, al zborului MH17 si indica locul de unde a fost trasa racheta, o zona controlata de rebelii pro-rusi.

Raportul pune sub semnul intrebarii si Malaysia Airlines, in conditiile in care o serie de companii aeriene au ales sa evite sudul Ucrainei, avand in vedere avertismentele legate de conflictul din regine, spre deosebire de compania malaieziana.

Raportul final ar urma sa fie fie publicat in prima jumatate a lunii octombrie 2015.

Un avion Boeing 777 al companiei Malaysia Airlines, care zbura de la Amsterdam spre Kuala Lumpur, s-a prabusit pe 17 iulie in estul Ucrainei. Toate cele 298 de persoane aflate la bord au murit.

Autoritatile de la Kiev si separatistii prorusi se acuza reciproc de provocarea tragediei.

Ucraina si Statele Unite afirma ca aparatul a fost doborat de o racheta sol-aer furnizata separatistilor ucraineni prorusi de Moscova, ceea ce Rusia neaga, acuzand in schimb fortele ucrainene.

Intr-un prim raport de ancheta publicat in septembrie, anchetatorii internationali au apreciat ca Boeingul a fost perforat in zbor de "proiectile cu mare viteza", fara a confirma ipoteza unei rachete. Un raport final este asteptat in vara lui 2015.