Statele Unite si-au exprimat, duminica, ingrijorarea fata de situatia din Rusia, unde autoritatile au adoptat "practici agresive" împotriva protestatarilor opoziţiei. Departamentul de Stat a evidentiat arestarea unor lideri ai opoziţiei, printre care si campionul la sah Garry Kasparov, noteaza BBC News.

"Washingtonul este ingrijorat de comportamentul agresiv al autoritatilor ruse contra manifestantilor opozitiei desfasurate sambata, la Moscova", a precizat intr-un comunicat, Departamentul de Stat american. "In special, suntem ingrijorati fata de arestarea si detentia mai multor lideri ai opozitiei, printre care si Garry Kasparov", se indica in comunicat.

Si secretarul general al Consiliului Europei, Terry Davis, s-a declarat ingrijorat de incidentele din Rusia si de arestarea opozantilor Garry Kasparov si Boris Nemtov. Davis a reamintit Moscovei ca trebuie sa respecte Conventia europeana a Drepturilor Omului, ''care garanteaza libertatea de exprimare si de intrunire".

Cu doar o saptamana inaintea alegerilor legislative, politia rusa a reprimat un miting contra puterii la Sankt Petersburg, interpeland peste 150 de persoane, dupa ce sambata l-a arestat pe Garry Kasparov, liderul formatiunii "Cealakta Rusie". Fostul campion mondial la sah a fost condamnat la cinci zile de inchisoare pentru ca a luat parte la un protest neautorizat, la Moscova.

Putin, in fruntea listei partidului Rusia Unita la legislativele de la 2 decembrie, i-a acuzat miercuri pe opozantii sai ca pregatesc provocari iesind in strada, numindu-i "sacali" in cautare de fonduri straine.