Ministrul german de Externe, Frank-Walter Steinmeier, cere intoarcerea rapida a Federatiei Ruse in grupul statelor industrializate. „Nu avem voie sa urmarim mentinerea formatului G7 in detrimentul G8 pentru multa vreme”, a declarat Steinmeier pentru Neue Osnabruecker Zeitung. In urma cu cateva zile, mediul de afaceri german a cerut acelasi lucru, la fel si doi fosti cancelari germani.

Frank-Walter SteinmeierFoto: Photothek - Thomas Kohler

„Avem nevoie de Rusia la solutionarea mai multor conflicte din vecinatatea europeana, precum Siria, Irak si Libia si, de asemenea, in dosarul nuclear iranian”, a explicat ministrul socialdemocrat Steinmeier. In acelasi timp insa, seful diplomatiei germane a subliniat si ca incalcarea dreptului international de catre Rusia in Ucraina nu poate fi ignorata.

Mult mai reticent este ministrul german al dezvoltarii, conservatorul Gerd Mueller. „De Vladimir Putin depinde momentul in care Rusia se va intoarce in grupul G7”, a declarat Mueller pentru Passauer Neue Presse. Ministrul si-a exprimat speranta ca, la urmatorul summit, Rusia va fi la masa statelor industrializate, dar „pana atunci acordul de pace de la Minsk trebuie implemenat in totalitate”.

Excluderea Rusiei din G8 a fost decisa in urma cu un an, dupa anexarea ilegala a Crimeei de catre Rusia.

Mediul de afaceri cere si el reintoarcerea Moscovei in grupul statelor industrializate afirmand prin vocea Comisiei Estice a economiei germane. „O intalnire G7 plus Rusia ar contribui la rezolvarea mai multor crize si ar putea duce Kremlinul intr-o directie constructiva”, a spus Eckhard Cordes cotidianului Die Welt. Aceeasi atitudine o au si doi fosti cancelari germani.

Gerhard Schroeder, fost cancelar socialdemocrat si, apoi, membru in consiliul de supraveghere al Gazprom, a afirmat ca „Rusia are alternativa la Europa, dar invers nu e valabil”. Schroeder a mai declarat ca in problema ucraineana ambele parti ar fi facut greseli mari si ca Rusia ar fi trebuit implicata in negocierile Acordului de Asociere.

Helmut Schmidt, si el fost cancelar socialdemocrat, azi in varsta de 96 de ani, a afirmat ca Putin ar fi acceptat o invitatie de la G7 daca ea ar fi venit si „daca ea ar fi fost redactata intr-o forma potrivita”. Schmidt a mai spus ca „vad clar cum Putin este jignit de faptul ca, in opinia sa, Vestul nu il ia in serios”.