Divergentele persista intre Grecia si creditorii ei pentru a ajunge la deblocarea eliberarii unei transe vitale de ajutor pentru supravietuirea financiara a tarii si discutiile vor fi reluate in zilele urmatoare, potrivit Agerpres.

Discutiile dintre Grecia si partenerii sai "vor fi reluate in cateva zile", a anuntat in noaptea de miercuri spre joi seful zonei euro, Jeroen Dijsselbloem, dupa o reuniune la Bruxelles considerata "foarte buna", noteaza AFP.

La invitatia presedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, prim-ministrul grec Alexis Tsipras s-a dus miercuri la Bruxelles pentru un dineu de lucru, la care a participat de asemenea Dijsselbloem. Scopul a fost de a incerca sa se gaseasca bazele unui acord care sa permita plata a 7,2 miliarde de euro catre Grecia, promisa de mult timp.

"A fost o intalnire constructiva. Au fost facute unele progrese in intelegerea pozitiilor reciproce asupra diferitelor propuneri. S-a decis sa ne intalnim din nou. Aceasta munca intensa va continua", a declarat Comisia Europeana intr-un comunicat.

Dar nu s-a ajuns la niciun acord, asa cum a anticipat Comisia Europeana. Prim-ministrul grec a respins unele dintre propunerile de reforma facute de creditorii Atenei care conditionau deblocarea ajutorului financiar.

In planul creditorilor, "exista puncte pe care nimeni nu le poate considera ca o baza pentru discutii", a declarat Tsipras, citand taierea celor mai mici pensii si cresterea TVA pentru electricitate.

"Vorbim despre o tara care in ultimii cinci ani a suferit o catastrofa economica majora, a pierdut 25% din PIB dupa cinci ani de austeritate dura. Propunerile care readuc idei ca taierea celor mai mici pensii sau majorarea TVA la electricitate nu pot fi baze de discutii", a adaugat Tsipras dupa reuniune.

"Rezultatul este ca propunerea greaca ramane singura propunere realista pe masa", a mai spus el, recunoscand puncte pozitive in planul creditorilor ca "propunerea unui excedent (primar) mai mic".