O instanta egipteana a cerut sambata pedeapsa cu moartea pentru fostul presedinte al Egiptului, Mohamed Mursi, si pentru 106 simpatizanti ai Fratiei Mulsumane, intr-un proces privind o evadare in masa din 2011.

Mohamed MursiFoto: Wikipedia / Jonathan Rashad

Sentinta, ca toate cele capitale, va trebui sa primeasca un aviz –cu putere doar consultativa, al Marelui Muftiu, autoritatea religioasa suprema din Egipt.

Sentinta finala va fi data probabil pe 2 iunie, iar Mursi poate face apel.

Mursi si ceilalti acuzati au fost condamnati in proces pentru rapirea si uciderea unor politisti si pentru evadare in timpul revoltelor impotriva lui Hosni Mubarak.

In timp ce judecatorul citea decizia, Mursi a stat sfidator in cusca in care era tinut, a zambit si a lovit cu pumnii in gol.

Decizia de condamnare a fost criticata de Amnesty International si de presedintele turc Tayyip Erdogan.

Mursi spune ca instanta ce l-a judecat nu este legitima si a declarat ca procesul impotriva sa este parte a loviturii de stat date de fostul sef al armatei, Abdel Fattah al-Sisi, in 2013.

Politicile lui Mursi cand era la putere i-au atras oprobiul egiptenilor laici si liberali care se temeau ca Fratia - principala opozitie pentru Mubarak pentru decenii si foarte populara datorita activitatii de caritate - abuza de putere.

Protestele au izbucnit la sfarsitul lui 2012 cand Mursi a dat un decret ce ii sporea puterile prezidentiale. Demonstratiile au dus la moartea unor protestatari.

De cand Mursi a fost dat jos de la putere, sute de simpatizanti ai Fratiei au fost condamnati la moarte si cateva mii au fost inchisi.