Jihadistii din Statul Islamic au ocupat sambata mai multe sectoare din nordul orasului sirian strategic Palmira, unde se afla monumentalele ruine ale unei mari cetati a lumii antice, a anuntat Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), potrivit Agerpres.

'Statul Islamic a avansat si a ocupat aproape toata partea de nord a orasului Palmira. Confruntari intense continua intre jihadisti si fortele armatei siriene, a precizat directorul OSDO, Rami Abdel Rahmane, citat de AFP.

Statul Islamic a lansat asaltul asupra orasului Palmira miercuri, apropiindu-se treptat de situl antic joi si vineri. Jihadistii au executat cel putin 49 de civili in timpul acestei ofensive, conform organizatiei mentionate.

OSDO anunta vineri ca armata guvernamentala siriana a trimis intariri la Palmira pentru a incerca sa apere de jihadisti aceasta bijuterie arheologica antica din desertul sirian inscrisa in Patrimoniul Mondial al UNESCO.

Tot vineri, directorul Antichitatilor si Muzeelor Siriene, Maamun Abdelkarim, a facut apel la comunitatea internationala sa se mobilizeze pentru a impiedica distrugerile de la Palmira, ceea ce ar fi, in opinia sa, 'o catastrofa internationala'.

Acum o luna de zile, jihadisti ai Statului Islamic au distrus cu buldozere si explozibili bijuteriile arheologice de la Nimrud (in nordul Irakului), oras asirian din secolul al XIII-lea. Anterior, jihadistii au distrus ruinele de la Hatra - o cetate veche de peste 2.000 de ani care a rezistat invaziilor romane - si sculpturi preislamice inestimabile la Mosul.