Separatistii si Rusia si-au sporit capacitatile de atac militar in estul Ucrainei, ceea ce permite "lansarea de noi atacuri" intr-un termen foarte scurt, a declarat luni secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, citat de AFP.

Jens StoltenbergFoto: AGERPRES

"Am observat in aceste ultime saptamani si luni o sustinere continua a Rusiei pentru separatisti, cu arme grele, artilerie, sisteme sofisticate de aparare antiaeriana, antrenament dar si forte", a enumerat Stoltenberg, evocand o "crestere militara regulata".

"Au capacitatea de a lansa noi atacuri intr-un termen foarte scurt", a afirmat acesta, intr-o conferinta de presa.

"Exista o intarire ruseasca de-a lungul granitei dintre Rusia si Ucraina si in estul Ucrainei cu un flux regulat de echipamente, tancuri, artilerie, munitie", a continuat Stoltenberg.

"Cerem Rusiei sa-si retraga sprijinul acordat separatistilor, prin incalcarea acordurilor de la Minsk" semnate in februarie, care prevad incetarea focului, "respectarea granitei" dar si "folosirea influentei asupra separatistilor pentru a respecta acordurile de la Minsk", a spus secretarul general al Aliantei.

Secretarul american al Apararii, Ashton Carter, afirmase saptamana trecuta ca separatistii care ocupa regiunile Donetsk si Lugansk "se pregatesc pentru o alta secventa de actiuni militare contrare acordurilor de la Minsk".

In ciuda incetarii focului decretata in februarie, lupte sporadice izbucnesc regulat in estul Ucrainei, unde conflictul armat a facut peste 6.200 de victime din aprilie 2014. Schimburile de tiruri s-au intensificat de doua saptamani.