Armata lituaniana a inceput miercuri un exercitiu de simulare a respingerii unui atac asupra terminalului de gaze naturale lichefiate inaugurat anul trecut, prin aceste aplicatii militare Lituania transmitand Rusiei mesajul ca este hotarata sa se apere daca va fi nevoie, relateaza agentia Reuters, citeaza Agerpres.

Scenariul exercitiului militar este inspirat din anexarea Crimeii de catre Rusia, care mai intai a preluat controlul militar asupra acestei peninsule cu ajutorul unor trupe alcatuite din soldati in uniforme fara insemne, cunoscuti acum sub numele de 'omuletii verzi'. 'Incercam sa invatam din situatia Ucrainei si a Crimeii (...) Nu ne temem de nimeni', a declarat agentiei Reuters presedinta Lituaniei, Dalia Grybauskaite.

Programul de aplicatii militare, denumit 'Lightning Strike' ('Lovitura Fulger') si la care participa 3.000 de soldati, va continua in zilele urmatoare cu simularea respingerii unor atacuri asupra altor obiective strategice, cum ar fi cladirile guvernamentale, depozitele de armament si aeroporturile, experienta anexarii Crimeii si a conflictului din estul separatist al Ucrainei aratand ca acestea sunt primele vizate intr-o agresiune.

Statele baltice (Lituania, Letonia si Estonia) au pe teritoriul lor minoritati rusesti si se tem ca ar putea deveni, dupa Ucraina, viitoarea tinta a provocarilor Moscovei, desi toate trei sunt membre ale NATO.

Presedinta Dalia Grybauskaite, careia i se mai spune in tara ei si 'Doamna de Fier', a fost printre dintre cei mai vocali lideri care au atras atentia asupra amenintarilor ce ar putea proveni dinspre Rusia, cerand insistent NATO sa-si sporeasca prezenta militara in regiune pentru a demonstra astfel ca Alianta este hotarata sa apere statele baltice in eventualitatea unei agresiuni. De asemenea, ea a apreciat ca acordul de incetare a focului in Ucraina este un esec si a cerut Occidentului sa furnizeze arme guvernului de la Kiev.

Printre succesele politicii promovate de Dalia Grybauskaite se numara si construirea terminalului de gaze lichefiate ce elimina dependenta energetica a Lituaniei fata de Rusia.

Totusi, linia dura adoptata fata de Moscova i-a atras si unele critici. Astfel, atunci cand a calificat Rusia drept un stat terorist, comisarul lituanian din executivul comunitar, Vytenis Andriukaitis, a acuzat-o ca incearca, impreuna cu presedintele Vladimir Putin, sa ridice un nou Zid al Berlinului.

Totusi, desi conduce o tara de numai trei milioane de locuitori, Dalia Grybauskaite a avut taria sa afirme ca unele state europene nu au curajul sa instituie sanctiuni pe termen lung impotriva Rusiei si ca sunt interesate mai mult de probleme precum Africa sau imigratia.