Statele Unite si Rusia trebuie sa renunte la capacitatea de a lansa rachete nucleare in cateva minute, din cauza riscurilor legate de alarme false, crede un fost comandant al fortelor nucleare americane, citat de AFP.

"Exista o serie de vulnerabilitati" in procedurile de alerta precoce, concepute pentru a lansa o racheta nucleara imediat ce un tir advers a fost detectat, a explicat generalul James Cartwright.

Acesta a prezentat presei un raport redactat de specialisti internationali in disuasiune, cu ocazia conferintei de supraveghere a tratatului de neproliferare nucleara (TNP) la New York.

Raportul a fost comandat de ONG-ul Global Zero, care militeaza pentru eliminarea armelor nucleare.

Potrivit acestui document, "sute de rachete care transporta 1.800 de focoase nucleare sunt gata sa-si ia zborul intr-o clipa". Jumatate dintre arsenalele nucleare americane si rusesti au statutul de alerta maxima.

Sistemele de alerta "au fost concepute in anii 1950, 60, 70, 80", a spus generalul Cartwright.

"Multe sunt vechi, subiectul unor alarme false" si "sunt foarte vulnerabile in fata unor iluzii sau a unor amenintari informatice, de la captatori (radare si sateliti) pana la sistemele de lansare si comandament", a afirmat fostul sef al fortelor strategice americane, in perioada 2004 - 2007.

"Esenta disuasiunii nucleare este sa poti lovi cand esti lovit nu sa ai arme nucleare in alerta" permanenta, a argumentat el.

Raportul recomanda SUA si Rusiei sa ajunga la un acord pentru a prelungi intervalul necesar pentru lansarea unui atac nuclear, cu obiectivul de a aduce acest interval la cel putin 24 de ore.

Bruce Blair, confondator al Global Zero, spune ca ''au existat in istorie mai multe exemple de false alerte care ar fi putut declansa un atac nuclear''.

Toate aceste alarme au fost stopate inainte ca presedintii american sau rus sa fie alertati, dar cateodata s-a trecut la un fir de par de o catastrofa.

Astfel, in 1979, Zbigniew Brzezinski, consilier pentru securitate nationala al lui Jimmy Carter, era pe punctul de a-i telefona presedintelui pentru a-l avertiza despre un atac nuclear sovietic cand a fost oprit de un mesaj de anulare.

In 1995, o alarma falsa generata de un tir de racheta americana in Norvegia a provocat o alerta nucleara in Rusia, stopata chiar inainte ca presedintele Boris Eltsin sa fie sesizat, a povestit Bruce Blair.