Parlamentul albanez a votat joi o lege pentru declasificarea arhivelor fostei politii secrete comuniste, deschizandu-le tuturor celor care vor sa isi consulte propriul dosar, informeaza AFP.

Parghie implacabila a puterii comuniste, politia politica (Sigurimi) i-a tinut sub control pe albanezi mai mult de 45 de ani, intre 1944 si 1990.

Aceasta lege permite persoanelor urmarite de regimul comunist , fostilor colaboratori ai regimului dar si tuturor institutiilor interesate sa consulte arhivele Sigurimi.

O comisie formata din 5 persoane ar urma sa fie responsabila cu rxaminarea dosarelor si cu punerea lor la dispozitia persoanelor interesate. Aceasta comisie va acorda, de asemenea, "certificatele de non-colaborare" cu regimul comunist albanezilor care vor sa detina functii in cadrul administratiei de stat sau candideaza in alegeri.

Legea prevede, in egala masura, ca fostii membri ai Sigurimi vor fi exclusi, pe viitor, din functiile publice.

Cu toate acestea, legea nu prevede o astfel de masura pentru persoanele care au colaborat cu politia secreta intre 1944 si 1990. O lege de purificare a sistemului, votata de Parlament in 2008, a fost respinsa de Curtea Constitutionala si contestata de Uniunea Europeana.

Potrivit expertilor, o mare parte din dosarele politiei secrete au fost distruse intre anii 1991-1992 cand puterea era in continuare in mainile comunistilor. Distrugerea dosarelor a continuat in 1997, cand Albania a fost afectat de o rebeliune armata.

Peste 100.000 de albanezi au fost executati, bagati in inchisoare sau trimisi in lagare de munca in timpul regimului comunist al dictatorului Enver Hoxha, care a condus cu o mana de fie Albania in intervalul 1944-1990.