Capitanul si un membru al echipajului ambarcatiunii care s-a rasturnat in weekend in largul coastelor libiene, un accident soldat cu aproximativ 900 de morti, au fost arestati luni sub acuzatia de trafic de persoane si omucideri multiple prin imprudenta in legatura cu dezastrul, relateaza Sky News.

Potrivit postului, anchetatorii i-au arestat pe cei doi dupa ce acestia au sosit in Sicilia, la bordul unei ambarcatiuni care transporta 27 de supravietuitori. Cele 24 de cadavre recuperate dupa tragedie au fost transportate luni in Malta. Sute de persoane inchise in cala ambarcatiunii ar fi murit, potrivit unor martori, citeaza Mediafax.

In timp ce cautarea victimelor dezastrului din weekend continua, Paza de Coasta a intervenit in urma a doua mesaje de ajutor. Acestea proveneau de pe o barca pneumatica in care se aflau 100-150 de imigranti ilegali si de pe o ambarcatiune la bordul careia se aflau alte aproximativ 300 de persoane, potrivit premierului italian Matteo Renzi.

La cateva ore dupa primirea acestor mesaje prin care se cerea ajutor, nu era clar cum decurgeau operatiunile pe Mediterana, potrivit postului. Potrivit Organizatiei Internationale pentru Migratie (OIM), unul dintre apelanti a anuntat ca 20 de persoane erau deja moarte si ca ambarcatiunea se scufunda in apele internationale.

Intr-un incident separat, cel putin trei persoane, inclusiv un copil, au murit dupa ce o ambarcatiune la bordul careia se aflau imigranti ilegali a esuat in largul insulei grecesti Rodos.

Ministrii de Externe din statele membre UE, indemnate sa-si asume responsabilitatea, au ajuns luni la un acord asupra unor masuri suplimentare in abordarea acestei crize, inclusiv crearea unei forte comune care sa depisteze traficantii de persoane si unor eforturi de a distruge ambarcatiunile prost intretinute pe care acestia le folosesc in cadrul traficului cu imigranti.

In cadrul acestei reuniuni, programate anterior, la Luxemburg, ei au dezvaluit un plan in zece puncte, care implica, intre altele dublarea efectivelor si fondurilor Operatiunii Triton de protectie a frontierelor UE.

Un val de imigranti ilegali incearca sa ajunga pe tarmurile UE, in special in Italia si Malta. Ei fug din calea unor conflicte, reprimare si saracie din tari din Africa si Orientul Mijlociu.

Cel putin 1.500 de persoane s-au inecat in Mediterana de la inceputul acestui an.