Guvernul Ungariei vrea sa introduca de la anul, in toate scolile, economia si finantele ca materii obligatorii, relateaza Budapest Business Journal. Elevii vor invata notiuni de baza din domeniu, iar scopul este de a dezvolta o cultura financiara in Ungaria, potrivit oficialilor.

Expozitie Fabuloasa lume a banilor, din 2012Foto: Agerpres

Anuntul a fost facut ieri de Aron Mark Lenner, subsecretar de stat, in cadrul unei conferinte de presa, potrivit Budapest Business Journal. Acesta a sustinut ca trebuie ridicata o noua generatie de unguri cu know-how financiar.

Potrivit publicatiei citate, subsecretarul de stat a precizat ca, in prezent, 35% din scolile din Ungaria predau notiuni de baza de finante si economie, fie sub forma de cursuri obligatorii, fie ca optionale.

In Romania, economia este studiata ca materie obligatorie in liceu doar pe anumite filiere, dar exista optionale de Educatie Financiara inca din invatamantul primar si pana la liceu.

In urma cu doi ani, Banca Nationala a Romaniei (BNR) a lansat un DVD pentru elevii din clasele a III-a - a IV-a, care poate fi folosit la orele de "Educatie financiara" in scolile care aleg acest optional. Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, a declarat atunci: "vrem ca educatia financiara sa nu ramana doar la nivelul elitelor, ci sa se raspandeasca la nivelul maselor, a cetatenilor de maine ai Romaniei".

Oficialul a precizat ca intr-un clasament al Bancii Mondiale, Romania se afla din punct de vedere al educatiei financiare pe locul 31, pe o scara intre 0 si 100. Suntem "inca sub medie, ceea ce ne da de gandit si se reflecta in calitatea dialogului cu institutiile financiare si in capacitatea acestei institutii de a promova o politica monetara corecta", a declarat Isarescu.