Un olandez detinut in Mali de gruparea islamista Aqmi a fost eliberat luni de soldatii fortelor speciale franceze, in cadrul unei operatiuni in nordul tarii, a declarat ministerul francez al Apararii, citat de AFP.

"Ostaticul olandez Sjaak Rijke, rapit in Timbuctu in 25 noiembrie 2011", a fost eliberat in timpul "unei actiuni militare efectuate de fortele speciale ale armatei franceze. Aceasta actiune de lupta a permis capturarea mai multor indivizi", a precizat ministerul, intr-un comunicat.

In 25 noiembrie 2011, un grup de barbati inarmati a patruns pe terasa unui hotel din Timbuctu, oras istoric in nordul Mali. Ei au amenintat un grup de occidentali pentru a-i obliga sa plece cu ei. Unul dintre ei, un german, a inceract sa reziste si a fost ucis. Un altul, tot german, a reusit sa se ascunda.

Comandoul a reusit sa-i rapeasca pe Sjaak Rijke, un sud-african, Stephen Malcolm McGown, si un suedez, Johan Gustafson.

In noiembrie 2014, Aqmi (al-Qaeda Magrebului Islamic) a difuzat o inregistrare video in care Sjaak Rijke era prezentat cu ocazia a 1000 de zile de detentie.

Acesta era alaturi de Serge Lazarevic, ostatic francez in mainile Aqmi care a fost eliberat la scurt timp dupa aceea, in schimbul a patru jihadisti inchisi in Mali.