Un nou partid politic prorus, Zmiana (Schimbare), a aparut pe scena politica poloneza si spera sa obtina 12 la suta din voturi la alegerile parlamentare de la sfarsitul anului, relateaza publicatia electronica EUObserver, citata de Mediafax.

Liderul Zmiana, Mateusz Piskorski, neaga ca exista o agresiune rusa impotriva Ucrainei, sustine separatistii prorusi, spune ca referendumul de secesiune a Crimeei (considerat ilegal de UE si ONU) este corect si critica politicile "confruntative" si "antiruse" ale Guvernului polonez.

"Sprijinul Rusiei pentru separatistii ucraineni este o reactie naturala la o situatie in care compatriotii lor sunt amenintati de nationalisti ucraineni", a declarat el pentru EUObserver.

Intr-o tara in care Guvernul condamna puternic politicile lui Putin si forteaza o linie puternica a UE impotriva Rusiei, aparitia unui astfel de partid ar putea fi o surpriza, dar ea nu este, afirma expertii. "Societatea poloneza nu este monolitica atunci cand este vorba despre sustinerea politicii externe a Guvernului fata de Ucraina", a declarat analistul politic Rafal Chwedoruk. "Atitudinea fata de Rusia variaza, de asemenea", a adaugat el.

In opinia unora, aparitia partidului este in mod clar un semn ca propaganda lui Putin isi face drum catre peisajul politic si media polonez. Recenta aparitie a postului de radio si site-ului de stiri Sputnik, care admit ca raspandesc "punctul de vedere al Rusiei" si site-uri de Internet precum Vilnus si Republica Poporului din Liov, care le cere polonezilor sa ia inapoi teritoriile "lor" din Lituania si Ucraina, sunt exemple in sprijinul acestei teorii.

"Trebuie sa fim vigilenti in legatura cu cine finanteaza astfel de partide si actiuni si in beneficiul cui lucreaza ele", a declarat ministrul de Externe Gregorz Schetyna in februarie.

Zmiana a fost analizat de Consiliul National de Securitate, dar pentru moment nu au fost gasite legaturi directe cu entitati rusesti.

"Afirmatia ca partidul Zmiana este condus de unii agenti de la Kremlin face parte din lupta politica", a declarat Chwedoruk. "In opinia mea, sunt persoane in Polonia care au vederi pozitive fata de Rusia si Putin, iar Zmiana raspunde acestor orientari politice", afirma el.

Analiza recentelor sondaje de opinie sugereaza ca exista un potential sprijin pentru partid.

Din cauza evenimentelor istorice - ca masacrul de la Volinia - exista un sentiment antiucrainean puternic in randul societatii poloneze. Un sondaj din martie arata ca peste o treime dintre polonezi cred ca tara lor nu ar trebui sa sprijine Ucraina in criza actuala.

"Potrivit estimarilor noastre, Zmiana poate strange chiar 12 la suta din voturi la urmatoarele alegeri", a precizat Piskorski. Analistii politici cred insa ca aceste estimari sunt exagerate.

"Cel mai important lucru pentru polonezi, atunci cand vine vorba despre comportamentul la vot este carisma politica a liderului. Iar Piskorski nu are. Acesta este doar un alt exemplu de politician discreditat care incearca sa isi faca revenirea", a declarat analistul politic Wojciech Jablonski.

Piskorski a fost implicat anterior in partidul populist agrar Samoobrona. In prezent, Zmiana incearca sa atraga un electorat smilar, sperand sa seduca fermierii polonezi care au suferit din cauza contrasanctiunilor decise de Rusia, ce includ interzicerea majoritatii exporturilor alimentare europene.

Zmiana intentioneaza sa se opuna "interferentei americane" pe continentul european si asa numitei "optiuni atlantice" pentru economie si securitate internationala.

"Astfel de atitudini antiamericane nu sunt inca puternice in Polonia. Oamenii nu inteleg conceptul de neocolonialism si nu vad nimic fascist in legatura cu Uniunea Europeana si Germania", afirma Jablonski. Cu toate acestea, sprijinul polonez fata de NATO nu a fost niciodata mai puternic - 80 la suta dintre polonezi sprijina aderarea la Alianta Nord-Atlantica.

Jablonski si Chwedoruk cred ca probabilitatea ca Zmiana sa intre in Parlamentul polonez in urma alegerilor din octombrie este mica, pragul fiind de 5 la suta. Dar Zmiana nu este singura voce prorusa de pe scena politica a tarii. Jan Tomaszewski, un parlamentar nou ales al Platformei Civice, partidul de centru-dreapta al premierului, a declarat recent ca nu exista o implicare rusa in estul Ucrainei si ca tot conflictul este din "vina presedintelui (ucrainean Petro) Porosenko" pentru ca vrea sa "duca Europa catre cel de-al Treilea Razboi Mondial".

O atitudine mai pragmatica fata de Rusia incepe sa apara chiar in cadrul Partidului Polonez Taranesc, partenerul de coalitie al Platformei Civice, al carui lider, Janusz Piechocinski, se opune sanctiunilor UE.

Magdalena Ogorek, candidat la presedintie din partea fostului partid comunist SLD, sustine de asemenea ideea unei reinceperi a dialogului intre Polonia si Rusia.