Autoritatile din Crimeea, peninsula ucraineana anexata in urma cu un an de Rusia, si-au anuntat sambata intentia de a crea o companie aeriana, cu obiectivul de a facilita legaturile cu teritoriul rus si de a incuraja turismul, relateaza AFP.

Proiectul prevede o flota de sase avioane si o echipa de 40 de piloti care sa deserveasca, intr-o prima faza, 14 si mai apoi 36 de destinatii, care nu au fost precizate, potrivit unui comunicat publicat pe site-ul guvernului din Crimeea.

"Pentru a realiza acest proiect sunt necesare 1,45 miliarde de ruble", adica 22 de milioane de euro, a estimat un responsabil al constructorului aeronautic Compania aeronautica unificata, Serghei Turik, in timpul unei intalniri cu premierul Crimeei, Serghei Axionov, potrivit comunicatului.

"Nu se va ajunge la rentabilitate inainte de trei ani", a avertizat el.

Avioanele vor fi de tipul Superjet 100, aparate regionale asamblate de Compania aeronautica unificata cu numeroase echipamente occidentale.

Crimeea este izolata de teritoriul rus, accesibil doar pe cale aeriana si cu feribotul, in asteptarea constructiei unui pod peste stramtoarea Kerci, intre Marea Neagra si Marea Azov.

Majoritatea companiilor multinationale au parasit peninsula din cauza sanctiunilor occidentale, iar aeroportul din Simferopol nu deserveste in prezent decat orase rusesti.

Crearea unei companii aeriene "va permite largirea evantaiului de legaturi aeriene intre Crimeea si celelalte regiuni ruse, precum si cu orase din strainatate, apropiate sau indepartate", potrivit autoritatilor locale, care vizeaza un trafic de 490.000 de pasageri in 2016.

Axionov a mai mentionat ca aceasta va permite de asemenea sporirea fluxului de turisti si a calatoriilor de afaceri.