Lupta impotriva Statului Islamic in Irak face ravagii in Tikrit, unde fortele guvernamentale sunt ajutate de zecile de militanti Shia. Un soldat a strans mii de fani in mediul online, iar povestea sa ofera o perspectiva edificatoare asupra masinii de propaganda a Iranului, relateaza BBC.

HotNews.roFoto: Hotnews

El manuieste un topor, o sabie si o mitraliera, iar farsele sale de pe campul de lupta au devenit legendare, alaturi de lupta pe care o duce impotriva Statului Islamic. Dar, cine este omul pe care mii de persoane din mediul online l-au numit "Tatal arhangehlului mortii"?

E chel, are barba si de multe ori zambeste, chiar si atunci cand tine armele sale preferate. O pagina de Facebook dedicata faptelor sale a strans peste 300.000 de likeuri, marea majoritate a fanilor venind din Irak.

Avand in vedere ca nimic nu este simplu atunci cand vine de vorba de lupta impotriva Statului Islamic, faptele si povestile despre Arhanghelul Mortii (Abu Azreal), nu pot fi verificate in totalitate.

Numele sau real, potrivit unui raport publicat marti de agentia AFP, este Ayyub Faleh al-Rubaie. Barbatul sustine ca a luptat impotriva Statului Islamic in zeci de locuri, dar ca experienta sa dateaza inainte de inceperea conflictului actual.

Rubaie a spus pentru AFP ca a facut parte din armata Mahdi ale caror trupe au luptat cu fortele americane in Irak. De asemenea, el spune ca a luptat in apropiere de Damasc impotriva rebelilor sirieni care incearca sa il detroneze pe presedintele Assad.

In timp ce incerca sa isi descrie duritatea si lipsa de mila fata de luptatorii ISIS, Rubaie a spus agentiei de stiri ca este tatal a cinci copii.

"Ma vezi ca merg la scoala sa imi las copiii si sunt pasnic. Dar lor (n.red. ISIS) le arat alta fata", a spus "arhanghelul".

Contrastul aparent dintre aventurile sale pe front si trecutul sau normal pare a fi unul dintre motivele pentru care povestea sa este atat de atragatoare.

Al-Alam, un post de televiziune arab cu sediul in Iran, a relatat ca "Arhanghelul" a fost profesor de educatie fizica la o universitate din Irak. Al-Alam a spus ca luptatorul stie si taekwondo.

Contul de Twitter @IraqLiveUpdate transmite stiri locale si a facut un material despre Abu Azreal pe care l-au ilustrat cu o poza in care se afla alaturi de Ministrul Transporturilor din Irak. Dar, aceasta versiune a povestii contrazice faptul ca barbatul ar fi fost profesor la universitate. @IraqLiveUpdate a spus pentru BBC Trending ca Abu Azreal este un luptator profesionist.

Chiar daca exista informatii contrastante, povestea lui Abu Azrael este importanta pentru ca ofera o perspectiva asupra masinariei de propaganda a Iranului.

Prezenta unui numar mare de luptatori Shia, la fel ca el, in Tikrit este alarmanta pentru multi. Unele dintre fortele care lupta au presupuse legaturi cu Iranul si exista ingrijorari ca prezenta lor ar putea destabiliza regiunea si mai tare.

O pagina de Facebook care promoveaza povestea lui Abu Azrael este cea a Garzilor Revolutionare Iraniene.

Abu Azreal apare ca membru al Kata'ib Imam Ali militia. Phillip Smyth, expert de la Universitatea Maryland pe problema militantilor Shia, spune ca grupul s-a format vara trecuta si au inceput foarte repede sa isi promoveze "soldatul vedeta" folosind strategii sofisticate.

"Am studiat militiile Shia pe Facebook si pe alte retele de socializare de multi ani si asta intra in modelul unei campanii organizate", spune profesorul.

"A avut propriile sale pagini de Facebook, prima fiind infiintata la sfarsitul lui 2014... au construit personajul foarte bine, iar pozele initiale il aratau facand lucruri eroice sau interesante", a precizat Smyth.

Majoritatea fanilor lui Abu Azreal sunt irakieni, dar recent si iranieni si-au aratat interesul pentru el, redistribuind poze si sugerand ca aspectul sau dur contrazice sufletul bun si simtul umorului.