O maree galben-verde de 1,5 milioane de brazilieni, dintre care un milion doar in Sao Paulo, a manifestat duminica impotriva presedintei de stanga Dilma Rousseff, pe fondul crizei economice si a scandalului de coruptie de la Petrobras, scrie AFP.

Aceste proteste, care au mobilizat fara eticheta oficiala electoratul de opozitie, sunt cele mai importante inregistrate in Brazilia dupa fronda sociala care a zguduit gigantul Americii Latine in iunie 2013.

La Sao Paulo, oras cu 11 milioane de locuitori si fief al opozitiei, un milion de manifestanti, potrivit politiei militare, au invadat imensul bulevard Paulista si strazile adiacente din centrul orasului.

Strigand "Basta! Dilma afara", manifestantii au cantat in mai multe randuri imnul brazilian, cerand destituirea presedintelui reales la finele lui 2014 pentru un al doilea mandat.

Proteste similare au avut loc in cel putin 80 de orase: 45.000 de oameni in capitala Brasilia, 100.000 la Porto Alegre, 30.000 la Belo Horizonte si 15.000 pe plaja Copacabana de la Rio de Janeiro.

Vorbind in numele guvernului, ministrul Justitiei Jose Eduardo Cardozo a precizat intr-o conferinta de presa televizata ca presedintele va anunta in zilele urmatoare o serie de masuri pentru a intari lupta impotriva coruptiei.

"Este necesar sa inchidem principala usa de intrare a coruptiei politice in Brazilia interzicand finantarea campaniilor electorale de catre companii, asa cum se face si in alte state", a declarat Cardozo.

Guvernul este puternic afectat de ramificatiile politice ale scandalului de coruptie generalizat care zguduie gigantul petrolier Petrobras si principalele intreprinderi de constructii din tara.

Justitia ancheteaza 49 de politicieni, in majoritate membri ai partidelor care formeaza coalitia de guvernare, suspectat ca au incasat mita de la Petrobras provenita din comisioanele platite grupului de catre subcontractori, in schimbul contractelor.