The Daily Telegraph publica in exclusivitate o inregistrare audio facuta de fostul spion KGB Alexandr Litvinenko cu un an inainte de moartea sa, in care afirma ca presedintele Vladimir Putin are o "relatie buna" cu unul dintre cei mai periculosi mafioti ai lumii, Semion Moghilevici, acuzat ca ar vinde arme organizatiei teroriste al-Qaeda.

Alexandr LitvinenkoFoto: Captura YouTube

O ancheta Telegraph a descoperit aceasta inregistrare audio, cu cateva zile inainte de inceperea anchetei publice asupra mortii opozantului rus Alexandr Litvinenko, prevazuta a demara in 27 ianuarie.

In inregistrare, datata noiembrie 2005 Litvinenko denunta legaturi intre serviciile rusesti de informatii - SVR si FSB - cu un fost agent KGB care are legaturi cu al-Qaeda.

Litvinenko afirma ca a fost amenintat de autoritatile ruse sa nu mai lucreze cu o comisie insarcinata sa stabileasca legaturile dintre sovietici si politicieni italieni. Acesta afirma ca serviciile rusesti de spionaj sunt "foarte speriate" de activitatea acestei comisii.

Litvinenko ii oferea informatii lui Mario Scaramella, un expert italian in materie de securitate care lucra in calitate de consultant pentru Comisia Mitrokhin, o comisie parlamentara infiintata in 2002 si condusa de senatorul Paolo Guzzanti.

In inregistrare, Litvinenko sustine ca Rusia l-a santajat sa nu mai lucreze cu Scaramella prin amenintarea de extradare a fratelui sau din Italia, unde traia.

"Dupa primul meu contact cu Mario Scaramella, serviciile speciale din Rusia, ambasada Rusiei a cerut politiei italiene sa-l aresteze pe fratele meu si sa-l extradeze in Rusia", spune Litvinenko.

"Era un santaj la adresa mea, daca nu ma opresc din colaborarea cu Mario Scaramella si Paolo Guzzanti fratele meu va fi pus sub acuzare in Rusia".

Litvinenko afirma in inregistrare ca este un "fost ofiter KGB si FSB" si spune ca ii oferea informatii lui Scaramella despre o serie de persoane, inclusiv Moghilevici, care se afla si astazi pe lista celor mai cautate zece persoane de catre FBI.

"Moghilevici are o relatie buna cu Putin din 1994 sau 1993", spune el.

"(...) Semion Moghilevici are contacte cu al-Qaeda. Semion Moghilevici vinde arme catre al-Qaeda. Inainte, am dat o multime de informatii despre Moghilevici lui Mario Scaramella".

Litvinenko a inceput sa lucreze cu Scaramella, un avocat care a fost consultant pentru Environmental Crime Prevention Program (ECPP) in 2003.

Cei doi se intalneau in mod regulat in ultimii trei ani de viata ai lui Litvinenko, in Italia si in Londra.

In cadrul ultimei intalniri dintre cei doi, in 1 noiembrie, in Itsu, Piccadilly, Scaramella l-a avertizat pe Litvinenko ca a aflat informatii legate de un complot rusesc care viza uciderea celor care colaborau cu Comisia Mitrokhin.

In aceasta inregistrare, Litvinenko vorbeste despre un "fost agent KGB" care ar avea legaturi cu crima organizata din Italia, dar si cu FSB si SVR.

Acest fost agent a negat acuzatiile la adresza sa si Scaramella a fost acuzat ulterior de calomnie si inchis 14 luni. Acesta a sustinut ca acuzatiile la adresa agentului s-au bazat pe informatiile primite de la Litvinenko.

Alexandr Litvinenko, 43 de ani, a fost un agent FSB (serviciile rusesti de informatii, fostul KGB) care se refugiase in Marea Britanie. In noiembrie 2006, a baut un ceai cu Andrei Lugovoi, fost agent FSB si in prezent deputat, si cu omnul de afaceri Dmitri Kovtun, intr-un hotel din Londra.

La putin timp, a murit, in urma unei otraviri cu poloniu. Intr-o scrisoare redactata de pe patul de moarte, l-a acuzat pe presedintele Vladimir Putin ca a ordonat uciderea sa, o acuzatie respinsa de Kremlin.

CNN scria, in 2009, ca Semion Moghilevici ar putea fi cel mai puternic om de care nu ati auzit niciodata. FBI sustine ca Moghilevici, un gangster nascut in Ucraina, este implicat in trafic de arme, extorcare, prostitutie si angajare de criminali platiti.

"Are acces la atat de multe resurse, inclusiv la fonduri si organizatii criminale incat poate, cu un telefon si un ordin, sa afecteze economia globala", spune un responsabil de varf al FBI, agentul special Peter Kowenhoven.

Moghilevici si Romania

Semion Moghilevici

Semion Moghilevici

Foto: FBI

In afacerile lui Moghilevici au fost implicati si romani, dupa cum relata Romania Libera, in 2008, intr-o prezentare in extenso a afacerilor gangsterului. Astfel, "in livrarea de gaze naturale Ucrainei din Turkmenia au fost intotdeauna intermediari care cautau sa se pozitioneze pe piata, trecand prin cabinetele politicienilor, dar s-a ajuns ca firma preferata sa fie Itera", legata de numele lui Moghilevici.

La finele lui 2002, Eural Trans Gas a inlocuit Itera ca intermediar pentru achizitionarea gazului din Turkmenistan pentru a-l revinde Ucrainei. Noua societate avea sediul intr-o localitate din Ungaria, unde fusese declarata de trei romani someri si un cetatean israelian numit Zev Gordon. Zev nu a ascuns niciodata ca este avocatul lui Moghilevici, dar a recunoscut ca a fondat Eural Trans Gas la ordinul lui Dmitri Firtaci, astazi domiciliat la Londra si clasat pe locul cinci in randul celor mai bogati oameni din Ucraina, cu o avere de 3,4 miliarde de dolari.

Numele lui Moghilevici este legat si de arestarea rusului Viktor Bout, cel mai mare traficant de arme, atunci cand procurorul federal din New York, Michael J. Garcia, a multumit Politiei romane de frontiera si Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie pentru cooperarea in aceasta operatiune.

"Bout (41 de ani) a fost arestat pe 5 martie la Bangkok de agenti ai Departamentului american Antidrog (DEA), de politia thailandeza si agenti din Romania si Olanda. Pe 6 martie a fost arestat la New York si Andrew Smulian (46 de ani). Bout ar fi trebuit sa vina in februarie la Bucuresti pentru tranzactie. Liderul FARC, Raul Reyes, a fost ucis intr-un raid al armatei columbiene in Ecuador la inceputul lunii martie.

Acum, vanatoarea continua, cel vizat fiind ucraineanul Semion Iokovici Moghilevici. Reyes, care a venit in ianuarie la Bucuresti pentru a cumpara uraniul necesar unei "bombe murdare", ar fi negociat cu un membru al organizatiei lui Moghilevici, Solntevskaia. Legaturile dintre Solntevskaia si reteaua terorista al-Qaeda i-au alertat pe agentii MI6 la Bucuresti", scria Romania Libera, in 2008.