Ministrii de Externe german, francez, rus si ucrainean au facut apel la "incetarea ostilitatilor" in estul separatist al Ucrainei, potrivit unei declaratii comune facute publice la finalul unei reuniuni care a avut loc miercuri seara la Berlin, potrivit Mediafax.

"Ministrii indeamna toate partile sa inceteze ostilitatile si sa-si retraga armele grele in acord cu linia de contact" stabilita prin acordurile de la Minsk, potrivit comunicatului.

Am facut "progrese concrete" in negocierile privind dezescaladarea crizei din Ucraina, a declarat seful diplomatiei germane, Frank-Walter Steinmeier, dupa trei ore de discutii cu omologii sai in formatul denumit "Normandia".

"Ne-am pus de acord asupra liniei" de contact, a dat asigurari el.

Reuniunea de la Berlin a fost orgnizata intr-un context de tensiune militara si diplomatica intre Kiev si Moscova. Cu cateva ore inainte de inceperea reuniunii, presedintele ucrainean Petro Porosenko a afirmat ca "peste 9.000 de militari ai Federatiei Ruse" se afla in tara sa, "cu peste 500 de tancuri, piese de artilerie grea si transportoare de trupe".

In estul Ucrainei, luptele s-au intensificat in ultimele zile.

"Aceasta reuniune nu a solutionat toate probleme, dar a permis obtinerea unui acord asupra retragerii armelor grele de o parte si de cealalta a liniei de contact agreate la Minsk pe 19 septembrie. Grupul trilateral de contact se va reuni in zilele urmatoare pentru a planifica aceasta retragere", a declarat ministrul francez de Externe Laurent Fabius.

Ministrii de Externe german, francez, rus si ucrainean s-au intalnit deja, pe 12 ianuarie, la Berlin, cu scopul de a incerca sa organizeze un summit intre presedintii rus Vladimir Putin si ucrainean Petro Porosenko, sub egida sefului de stat francez Francois Hollande si cancelarului german Angela Merkel.

Insa ei nu au reusit sa ajunga la un acord, iar acest summit - avut in vedere, o perioada, pentru data de 15 ianuarie, la Astana, in Kazahstan - a fost amanat sine die.

Kievul si separatistii prorusi se acuza reciproc de intensificarea violentelor, observata de aproximativ 12 zile in estul Ucrainei, care a culminat in weekendul trecut cu confruntari armate extrem de dure pe aeroportul din Donetk si trimiterea unor tancuri ucrainene pentru a respinge o ofensiva rebela.