Procurorul Curtii Penale Internationale (CPI) a anuntat vineri lansarea unei examinari preliminare, etapa prealabila anchetei, asupra presupuselor crime de razboi comise in Palestina, o decizie calificata de Israel drept "scandaloasa".

Aceasta examinarea preliminara ne va ajuta sa stabilim daca exista o "baza rezonabila" pentru a deschide o ancheta, a precizat Biroul procurorului intr-un comunicat, potrivit Mediafax.

"Procurorul va analiza in special problemele legate de competenta si interesele justitiei", informeaza comunicatul.

Guvernul palestinian a aderat la Statutul de la Roma, tratatul fondator al Curtii, la 2 ianuarie. Aceasta decizie ii va permite procurorului CPI sa deschida, in viitor, anchete privind eventuale crime.

Autoritatea Palestiniana a recunoscut, la 1 ianuarie, competenta CPI in presupuse crime comise incepand cu 13 iunie 2014, adica din momentul in care Israelul a lansat o vasta campanie de arestari urmata de un razboi in Fasia Gaza.

Potrivit CPI, acceptarea acestei competente nu corespunde unei aderari la Statutul de la Roma, tratatul fondator al Curtii, solicitate la 2 ianuarie de Autoritatea Palestiniana.

Cererea de aderare la CPI depusa de Autoritatea Palestiniana se inscrie intr-o ofensiva diplomatica condusa de palestinieni la ONU.

CPI, cu sediul la Haga, este competenta, incepand cu 1 iulie 2002, de anchetarea presupusilor autori de acte de genocid, de crime impotriva umanitatii si crime de razboi.

O suta douazeci si doua de state, printre care nu figureaza Israelulul, au aderat pana in prezent la Statutul de la Roma.