Un incendiu puternic a izbucnit joi seara la centrala nucleara din localitatea Iujnoukrainsk, regiunea Nikolaev (sudul Ucrainei), a anuntat serviciul de presa al Directiei principale de pe langa Serviciul de Stat pentru Situatii de Urgenta din Ucraina pentru regiunea Nikolaev, potrivit agentiei de presa ucrainene Liga, citate de Agerpres.

Incendiul a izbucnit in jurul orei locale 22:00 la instalatia de racire situata in interiorul transformatorului.

Circa 16 echipaje de pompieri, cu un efectiv de 125 de persoane, si mai multe autospeciale, au fost mobilizate la stingerea focului. Potrivit agentiilor de presa ucrainenene, incendiul a putut fi stins peste o ora si jumatate.

Oficiali ai centralei din Iujnoukrainsk sustin ca in urma incendiului nu s-au produs scurgeri de substante radioactive.

Conform rezultatelor verificarilor efectuate in interiorul centralei si in afara ei, parametrii de radioactivitate nu depasesc nivelul normal, afirma acestia.

La fata locului s-a deplasat o comisie de ancheta, care urmeaza sa stabileasca ansamblul cauzelor care au condus la izbucnirea incendiului.

Acesta nu este primul incident la o centrala nucleara din Ucraina. La 3 decembrie, premierul ucrainean Arseni Iateniuk a anuntat ca un incident s-a produs la centrala nucleara din Zaporojie (sud-est, 500 km de Romania).

Mai tarziu, reprezentanti ai Ministerului Energiei al Ucrainei au negat informatiile potrivit carora in urma incidentului ar fi avut loc scurgeri de materiale radioactive, dand asigurari ca s-a oprit unul din reactoare, iar defectiunea intervenita a fost una minora, fara sa reprezinte vreun pericol pentru sanatate si mediu.