Celebrul filosof si scriitor italian Umberto Eco i-a comparat joi pe jihadistii din gruparea Statul Islamic (SI) cu nazistii, estimand ca si unii si altii nutresc o "dorinta apocaliptica de a pune stapanire pe lume".

"Nu este corect sa se vorbeasca intr-un mod generic despre "musulmani" , tot asa cum nu ar fi corect ca intreaga crestinatate sa fie judecata plecand de la metodele lui Cesare Borgia', modelul "Printului" pentru Machiavelli, a declarat Umberto Eco pentru cotidianul italian Corriere della Sera citat de Agerpres.

"Insa in mod sigur se poate vorbi despre SI ca despre o noua forma de nazism, cu metodele sale de exterminare si dorinta sa apocaliptica de a pune stapanire pe lume", a spus scriitorul italian.

Autorul cartii '"Numele trandafirului" a facut aceste declaratii dupa atentatul de la Paris indreptat impotriva publicatiei satirice Charlie Hebdo, atac in timpul caruia doi barbati inarmati au ucis, strigand 'Allah Akbar', 12 persoane.

"Un razboi este in curs si suntem cufundati in el pana la gat", a atentionat celebrul scriitor, care a sarbatorit luni 83 de ani si a carui noua carte de fictiune despre politica anilor 1990, "Numarul zero", va fi lansata vineri.

Pentru Umberto Eco, situatia seamana cu bombardamentele prin care a trecut in tineretea sa, in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, "cand exista riscul ca o bomba sa vina dintr-un moment in altul".

De asemenea, Eco a evocat riscurile legate de fenomenele migratiei in masa, inregistrate in acesti ultimi ani.

"Inca in urma cu 30 de ani scriam ca, daca nu va fi gasit un nou echilibru, va curge mult sange".

"Civilizatia occidentala, indiferent daca are sau nu forta de a se sustine, se confrunta cu un colosal proces de migratii, cum s-a intamplat in urma cu secole pentru civilizatia romana", a mai spus Umberto Eco.