Israelul se va opune oricarei urmariri penale a soldatilor sai de catre Curtea Penala Internationala (CPI), instanta la care palestinienii au cerut recent sa adere, a avertizat duminica premierul israelian Benjamin Netanyahu, potrivit AFP.

"Nu vom permite ca soldati si ofiteri Tsahal (armata israeliana) sa fie tarati in fata tribunalului de la Haga", a declarat Netanyahu, in deschiderea reuniunii saptamanale de guvern, transmite Agerpres.

Statul evreu a ripostat sambata la ofensiva diplomatica internationala a palestinienilor prin inghetarea a peste 100 de milioane de euro reprezentand taxele colectate in contul Autoritatii Nationale Palestiniene (ANP), ca riposta la cererea palestiniana de aderare la Curtea Penala Internationala.

"Cei care ar trebui sa fie urmariti sunt liderii Autoritatii Palestiniene, care au facut o alianta cu criminalii de razboi din Hamas", a adaugat primul ministru israelian, care acuza miscarea islamista, in special, ca a folosit locuitori ai Gazei ca scuturi umane in timpul conflictului din vara trecuta, soldat cu aproximativ 2.200 de morti de partea palestiniana, in majoritate civili, si 73 de morti de partea israeliana, intre care 67 de soldati.

"Soldatii Tsahal vor continua sa apere statul evreu cu determinare si curaj si in acelasi mod ii vom proteja si noi, cu determinare si curaj", a adaugat el.

"Autoritatea Palestiniana a decis sa confrunte statul Israel si noi nu vom sta fara sa facem nimic", a mai avertizat seful guvernului israelian.

Inghetarea fondurilor respective ar putea sa fie doar o prima masura de raspuns din partea Israelului, dupa depunerea oficiala la ONU a solicitarii Autoritatii Palestiniene de aderare la CPI, cu scopul declarat de a aduce responsabili israelieni in fata instantei internationale.