Procuratura rusa a cerut vineri o pedeapsa de 10 ani de inchisoare pentru Alexei Navalny, unul dintre principalii opozanti ai lui Vladimir Putin, relateaza Reuters. Navalny este cunoscut pentru ca militeaza activ impotriva coruptiei si are un blog foarte popular. Procurorii au cerut o pedeapsa de 8 ani pentru Oleg, fratele lui cunoscutului blogger. Cei doi sunt acuzati ca au furat in intervalul 2008-2012 peste 30 milioane de ruble (500.000 dolari) de la 2 firme, inclusiv una afiliata companiei Yves Rocher.

Blogger anticoruptie si una dintre figurile centrale ale opozitiei ruse, Aleksei Navalny este cercetat impreuna cu fratele lui si pentru escrocherie in detrimentul companiei franceze de cosmetice Yves Rocher, un dosar in care risca pana la zece ani de inchisoare daca va fi declarat vinovat.

Navalny, care a condus protestele in masa din urma cu 3 ani la adresa presedintelui Vladimir Putin, respinge toate acuzatiile care urmaresc, in opinia lui, sa il reduca la tacere, vorbind despre o campanie impotriva opozitiei.

Procuroarea Nadezhda Ignatova le-a spus judecatorilor de la instanta din Moscova ca o pedeapsa de 10 ani de inchisoare ar acoperi acuzatiile, precum si o condamnare anterioara pentru deturnarea a 16 milioane de ruble de la o companie de stat care se ocupa de vanzarea de cherestea.

“Vinovatia acuzatului a fost dovedita total”, a afirmat procuroarea.

Navalnii, un bloger educat in occident, a oftat dupa interventia procuroarei spunand “macar sunt usor de numarat”.

Aflat la ora actuala sub arest la domiciliu, Navalnii serveste o sentinta de 5 ani de inchisoare cu suspendare pentru condamnarea din 2013 intr-un dosar pe care criticii Kremlinului il contesta de asemenea ca fiind motivat politic.