Votul asupra unei controversate legi care vizeaza intarirea securitatii si lupta anti-terorista in Kenya se derula joi intr-o ambianta de haos, cu batai intre deputati si multiple intreruperi de sedinta, scrie AFP.

Guvernul kenyan afirma ca legea este indispensabila pentru securitatea tarii, confruntata cu atacuri ale insurgentilor somalezi shebab, in timp ce opozitia si militantii pentru drepturile omului denunta afectarea libertatilor fundamentale.

Votul a fost suspendat dimineata, dupa dispute agresive, si din nou dupa un inceput de bataie intre deputati. Dupa amiaza, presedintele Adunarii, Justin Muturi, vizibil depasit, a reusit sa preia temporar controlul asupra dezbaterii modificand ordinea de zi.

Votul a fost reluat in jurul orei 16,30 (13,30 GMT) intr-un haos indescriptibil, presedintele conducand votul de la o tribuna incercuita de opozitie si bombardat cu carti si diverse alte proiectile.

Sesiunea extraordinara ar fi trebuit sa se incheie inainte de 18,00 (15,00 GMT). Deputatii adoptasera circa 30 de articole din cele o suta ale proiectului, inainte ca transmisia televizata sa fie intrerupta cu putin dupa 17,00.

Proiectul prelungeste printre altele de la 90 la 360 de zile durata arestului preventiv pentru suspectii acuzati de acte teroriste, inaspreste pedepsele cu inchisoarea si faciliteaza interceptarea telefoanelor.

Ziaristii care "impiedica ancheta sau operatiunile legate de lupta antiterorista" risca trei ani de inchisoare, la fel ca si cei care publica imagini ale victimelor atacurilor teroriste fara acordul politiei.

Kenya a devenit teatrul unor atacuri atribuite islamistilor dupa ce si-a trimis armata sa lupte impotriva militiilor shebab in sudul Somaliei, in octombrie 2011.