Rusia va pierde peste 30 de miliarde de euro pe an din cauza sanctiunilor internationale, la care se pot adauga alte 70-80 miliarde din cauza scaderii cotatiei petrolului, dar economia sa va evita catastrofa, afirma ministrul rus al Finantelor, Anton Siluanov, potrivit agentiei Tass, citata de AFP.

"Pierdem circa 40 de miliarde de dolari (32 miliarde euro) din cauza sanctiunilor geopolitice", a afirmat ministrul.

Rusia este afectata din primavara de o serie de sanctiuni occidentale care i-au adus economia in pragul recesiunii, provocand in special caderea rublei, care a pierdut aproape o treime din valoarea sa fata de euro.

Aceste sanctiuni, decise de tarile occidentale din cauza atitudinii Moscovei in criza ucraineana, au provocat si o importanta fuga de capitaluri din Rusia, a reamintit Siluanov, care a apreciat valoarea acestora la 104 miliarde euro.

In opinia sa, insa, consecintele sanctiunilor nu reprezinta cea mai mare amenintare la adresa economiei ruse.

"Desigur, e important. Dar nu este atat de critic, chiar si pentru buget, ca pretul petrolului", a afirmat el.

Potrivit acestuia, "Rusia pierde pe an 72 - 80 miliarde euro din cauza scaderii cu 30% a cursului petrolului".

Rusia, unde jumatate din veniturile bugetare sunt reprezentate de vanzarile de hidrocarburi, a construit bugetul pentru 2015 pe o previziune de 96 dolari barilul de petrol.

Potrivit economistilor de la banca rusa Alfa, o cadere de 10 dolari a barilului de petrol costa 10 miliarde de dolari bugetul federal si 0,4 puncte de crestere produsul intern brut.

Ori, barilul a cazut sub 80 de dolari la jumatatea lui noiembrie, la Londra, pentru prima oara in ultimii patru ani, provocand o adevarata unda de soc pe pietele financiare rusesti.

Pentru a limita impactul caderii cursului, Moscova a anuntat vineri ca se gandeste la o eventuala reducere a productiei de petrol, cu catava zile inainte de reuniunea Organizatiei Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC), din care Rusia nu face parte.

Duminica, presedintele rus Vladimir Putin a incercat sa minimizeze impactul caderii pretului la petrol.

"Nu este catusi de putin adevarat ca sanctiunile, caderea pretului la petrol, deprecierea monedei noastre vor avea rezultate negative sau consecinte catastrofice doar pentru noi. Nimic din toate astea nu se va intampla", a spus acesta.

"Ne vor afecta? Partial, dar nu fatal", a continuat Putin, care considera ca aceste "eforturi deliberate pentru reducerea preturilor ii vor afecta si pe cei care introduc aceste constrangeri".

Presedintele a evocat o intelegere intre Statele Unite si Arabia Saudita pentru reducerea preturilor la petrol. "Poate ca sauditii vor sa isi 'ucida' rivalii. Multi spun (...) ca se face intentionat pentru a scufunda economia rusa".

Rusia ar urma sa inregistreze o crestere de 0,3% in 2014 si zero in 2015, potrivit Bancii centrale.