Cea mai cunoscuta organizatie rusa pentru apararea drepturilor omului a publicat joi o lista cu 46 de "detinuti politici", printre care opozantul Kremlinului Aleksei Navalnii si pilotul de elicopter ucrainean Nadejda Savcenko, aflata in arest la Moscova, potrivit Mediafax.

"In aceasta lista, exista ecologisti, bloggeri, militanti politici, persoane care lupta pentru ca etnia sau religia lor sa fie respectate", a declarat, in cursul unei conferinte de presa, Serghei Davidis, care a intocmit pentru Memorial o lista cu 46 de persoane ce sunt detinute din motive politice.

Lista contine nume sonore, printre care liderul Frontului de Stanga Serghei Udaltov, condamnat la patru ani si jumatate de lagar de munca, sau opozantul Aleksei Navalnii, aflat in arest la domiciliu, dar si studenti plasati in inchisoare dupa ce au participat la o manifestatie anti-Putin in 2012 si "musulmani pasnici" condamnati la pedepse grele, a notat Serghei Davidis.

Dintre cei 46 de "detinuti politici", doar unul singur nu este cetatean rus, si anume Nadejda Savcenko, pilot de elicopter ucrainean devenita un simbol la Kiev dupa ce a fost arestata pentru crima de catre autoritatile ruse.

"Acest caz face parte dintr-o campanie politica si mediatica condusa de autoritatile ruse impotriva Ucrainei", a explicat ONG-ul.

"Insa nu toti detinutii politici sunt cunoscuti", a subliniat Valentin Ghefter, directorul Departamentului pentru apararea drepturilor omului al ONG-ului Memorial.

"Gama de infractiuni de care ii acuza justitia rusa este vasta, incepand de la trafic de droguri pana la acuzatii de coruptie sau tulburare a ordinii publice", a precizat el.

Memorial a publicat lista cu "detinuti politici" a doua zi de la Ziua Comemorarii Victimelor Represiunilor Politice.

"Am intrat intr-o noua perioada de reprimare politica, cu toate ca este mai putin vizibila decat cea din timpul Uniunii Sovietice", a avertizat Ghefter.