Premierul ucrainean, Arseni Iateniuk, a apreciat miercuri ca Ucraina are foarte putine sanse a prelua controlul in Peninsula Crimeea atat timp cat presedintele Rusiei este Vladimir Putin, relateaza agentia Itar-Tass, in editia electronica.

"Nu trebuie sa subestimezi adversarulniciodata. Deci cred ca atat timp cat Putin este la putere, Kievul are foarte putine sanse de a obtine controlul in Crimeea si chiar in estul tarii", a declarat Iateniuk, la New York. Premierul s-a declarat convins ca "va veni vremea cand Rusia va prezenta scuze Ucrainei", citeaza Mediafax.

In opinia lui Iateniuk, presedintele rus are scopul de a restaura Uniunea Sovietica si "nu va renunta usor la aceast plan".

De asemenea, el a adaugat ca Ucraina nu va putea deveni in curand membru al NATO, apreciind ca unele taari din cadrul aliantei nu aproba aceasta idee.

Premierul ucrainean indeamna Occidentul sa mentina sanctiunile impotriva Rusiei

Premierul ucrainean, Arseni Iateniuk, le-a cerut statelor occidentale sa nu anuleze sanctiunile impotriva Rusiei, in contextul in care Ucraina inca nu a recapatat integritatea teritoriului sau, relateaza AFP.

"Ii indemnam pe partenerii nostri sa nu ridice sanctiunile, deoarece Ucraina inca nu a recapatat controlul asupra integritatii teritoriului sau", a declarat Iateniuk, la Adunarea Generala a ONU, denuntand din nou "invazia" rusa in estul Ucrainei.

Cu cateva ore mai devreme, presedintele american Barack Obama a promis, intr-un discurs la ONU, ca occidentalii vor anula sanctiunile, daca Rusia va alege "calea diplomatiei si a pacii".

"Nu avem incredere in cuvinte, credem doar in fapte si actiuni", a afirmat Iateniuk, indemnand Rusia sa "repecte prevederile acordului incheiat la Minsk, pe 20 septembrie, cu privire la o incetare a focului" in estul Ucrainei.

"In fiecare zi, pierdem militari ucraineni" in lupte cu separatisti prorusi, a denuntat premierul ucrainean.

El a criticat pozitia Rusiei, apreciind ca aceasta tara "este mai mult un membru al insecuritatii, decat un membru al Consiliului de Securitate" al ONU, deoarece nu respecta principiile Natiunilor Unite.

Iateniuk: Armata ucraineana nu a primit ordinul de a folosi armele impotriva populatiei pasnice

Premierul ucrainean, Arseni Iateniuk, a declarat miercuri seara ca militarii ucraineni nu au primit niciodata ordinul de a folosi arme impotriva populatiei pasnice din estul tarii, relateaza RIA Novosti, in pagina electronica.

"Reamintesc ca presedintele Ucrainei (Petro Porosenko) a facut saptamana trecuta o declaratie foarte clara si a explicat ca militarii ucraineni nu au primit ordinul si nu au folosit niciun fel de arme impotriva populatiei civile", a declarat Iateniuk, la New York.

"Daca cineva are dovezi care ar demonstra ca militarii au folosit arme asupra civililor, fortele de ordine din Ucraina vor deschide o ancheta pentru a investiga aceste cazuri", a adaugat Iateniuk, raspunzand la intrebarea unui reprezentant al organizatiei Human Rights Watch.

Organizatia Human Rights Watch a publicat, la inceputul lui septembrie, un raport care informa ca militari ucraineni ar fi folosit in mod iresponsabil artileria si rachete in orasul Lugansk, noteaza RIA Novosti.