Seful Bisericii ortodoxe ucrainene, patriarhul Filaret, l-a calificat pe Vladimir Putin drept "noul Cain", care a "provocat varsarea de sange a poporului frate", si a apreciat ca presedintele rus este "posedat de Satana", intr-o declaratie postata sambata pe site-ul Bisericii, relateaza AFP.

In acest text, patriarhul Kievului vorbeste, fara a-i pronunta vreun moment numele, de un "lider ortodox" care "se declara frate al poporului ucrainean, dar care prin actiunile sale a devenit un nou Cain care a facut sa curga sangele fratilor si induce lumea in eroare prin minciuna".

In Bibilie, Cain isi ucide fratele mai mic Abel si, interpelat de Dumnezeu, isi neaga crima.

"El spune minciuni evidente: trimite mercenari care ucid in tara noastra, dar vorbeste despre un "conflict intern" in care el nu este implicat; trimite in Ucraina trupele regulate ce ii sunt subordonate, dar afirma public ca nu sunt acolo. In timp ce Ucraina isi ingroapa soldatii morti ca pe niste eroi, tara sa ii ingroapa pe ai sai in secret, ascunzand cauza mortii lor", continua patriarhul, intr-o aluzie clara la Vladimir Putin.

"Acest lider, la fel ca primul ucigas de frate din istoria umanitatii, este posedat de Satana", a mai spus patriarhul.

Patriarhul Filaret le cere de asemenea credinciosilor din Biserica sa "sa nu se teama de acest lider", prezicand ca "sfarsitul acestuia este aproape".

Seful Bisericii ortodoxe ucrainene este cunoscut pentru luarile sale de pozitie virulente impotriva liderului de la Kremlin si a "dusmanului rus" de la anexarea, in luna martie, a peninsulei ucrainene Crimeea de catre Rusia.

Ortodocsii din Ucraina sunt impartiti intre Biserica ce depinde de Patriarhia Moscovei, cea subordonata Patriarhiei Kievului si o mica Biserica autocefala.