"Alianta Nord-Atlantica ramane o sursa esentiala de stabilitate in aceasta lume impredictibila. Ne reafirmam angajamentul de a indeplini toate cele trei sarcini de baza prevazute in Conceptul Strategic al NATO: apararea colectiva, gestionarea crizelor si securitatea prin cooperare. In Tara Galilor, am luat decizii care sa raspunda provocarilor de azi si de maine", se arata in declaratia finala a sefilor de stat si de guvern care au participat la summitul NATO desfasurat joi si vineri in Tara Galilor.

In declaratie, sefii de stat si de guvern ai tarilor membre NATO arata ca actiunile agresive ale Rusiei impotriva Ucrainei a schimbat in mod fundamental viziunea acestora cu privire la integritatea teritoriala, libertatea si pacea Europei. Instabilitatea in crestere in vecinatatea sudica, din Orientul Mijlociu pana in Africa de Nord, precum si amenintarile transnationale si multidimensionale, pun de asemenea la incercare securitatea Aliantei, iar toate acestea pot avea consecinte pe termen lung pentru pacea si securitatea din regiunea euro-atlantica si pentru stabilitatea din intreaga lume, mai arata acestia.

"Cea mai mare obligatie a Aliantei este de a proteja si apara teritoriile si popoarele noastre impotriva oricarui atac, asa cum este prevazut in Articolul 5 al Tratatului de la Washington. Asa cum am enuntat in Declaratia Transatlantica pe care am emis-o astazi, ne angajam sa continuam consolidarea legaturii transatlantice si sa furnizam resursele, capabilitatile si vointa politica necesara pentru a garanta ca Alianta ramane pregatita sa raspunsa oricaror provocari. Suntem pregatiti sa actionam impreuna si decisiv pentru a apara libertatea si valorile noastre comune privind libertatea individuala, drepturile omului, democratie si stat de drept", se mai arata in declaratie.

Dintre deciziile adoptate la summit, prezentate in document:

  • "Astazi am aprobat Planul de Actiune Rapida al NATO, care ofera un pachet coerent si cuprinzator de masuri necesare pentru a raspunde schimbarilor in mediul de securitate de la frontierele NATO, dar si mai departe de aceste zone, care sunt de interes pentru Aliati. Planul raspunde provocarilor generate de Rusia si implicatiile lor strategice. Acesta raspunde de asemenea riscurilor si amenintarilor provenite din vecinatatea sudica a Aliantei, Orientul Mijlociu si Africa de Nord".
  • "Vom spori semnificativ capacitatea de reactie a Fortei de Raspuns a NATO (NRF), prin dezvoltarea unor ansambluri de forte capabile sa se miste rapid si sa raspunda posibilelor provocari si amenintari. Ca parte a NRF, vom infiinta o Forta Operationala de Reactie Foarte Rapida (VJTF), o noua forta comuna ce va putea fi dislocata in termen de cateva zile pentru a raspunde provocarilor care apar, in special la periferia teritoriului NATO".
  • "Vom constitui de asemenea o prezenta adecvata de comanda si control pe teritoriile Aliatilor din est, in orice moment, cu contributii din partea Aliatilor prin rotatie, care sa se concentreze pe pregatirea si exersarea scenariilor de aparare colectiva".
  • "Suntem incantati sa remarcam ca amplasarea sistemului Aegis Ashore la Deveselu, in Romania, va fi finalizata in termen, in 2015. Aegis Ashore va fi oferit NATO si va furniza o crestere semnificativa a capacitatii de aparare antiracheta a Aliantei".

Vezi in documentul atasat declaratia integrala si deciziile adoptate in cadrul summitului NATO din 4-5 septembrie din Tara Galilor