Un convoi umanitar rus de peste 260 de camioane este asteptat miercuri la granita cu Ucraina, pentru a oferi ajutoare victimelor luptelor din estul tarii, in ciuda avertismentelor Occidentului impotriva oricarei interventii unilaterale a Rusiei in teritoriul ucrainean, scrie AFP.

Formand o coloane de peste trei kilometri, cele 262 de camioane albe - potrivit numaratorii oficiale - contin peste 1.800 de tine de alimente, medicamente si generatoare, spune ministerul rus de Externe.

Lungul convoi a plecat marti dimineata de la baza militara din Alabino, sud-vest de Moscova, dupa ce un preot a binecuvantat-o.

Presedintele rus Vladimir Putin a justificat trimiterea acestor ajutoare prin consecintele "catastrofice" ale ofensivei de anvergura a armatei ucrainene impotriva Donetskului si a Luganskului, ultimele doua bastioane ale insurgentilor pro-rusi din estul Ucrainei.

Dar Ucraina, care acuza Rusia ca inarmeaza rebelii pro-rusi - ceea ce Moscova dezminte - a avertizat ca o astfel de coloana nu poate intra pe teritoriul sau. "Aceasta incarcatura ar putea traversa un post de granita ucrainean si sa fie reincarcata in vehiculele Comitetului International al Crucii Rosii. Nu vom accepta ca (ajutorul umanitar) sa fie insotit de ministerul rus al Situatiilor de urgenta sau de militari rusi", a declarat, la Kiev, seful adjunct al presedintiei ucrainene, Valeri Cialy.

Avertismentele Occidentului

Rusia s-a declarat uimita de conditiile puse de Ucraina, apreciind ca a facut proba bunelor intentii, acceptand sa treaca printr-un post de granita controlat de armata ucraineana - cel de la Shebekino-Pletnevka, in nordul marelui oras ucrainean Harkov, si el in mainile fortelor Kievului.

Moscova a oferit asigurari ca acest convoi va trece sub egida Comitetului International al Crucii Rosii (CICR) imediat dupa ce va trece granita.

Rusia este insa departe de a fi convins Occidentul de bunele sale intentii. Intr-o conversatie telefonica cu Putin, marti, presedintele francez Francois Hollande a "insista asupra foarte puternicelor ingrijorari pe care le suscita perspectiva unei misiuni unilaterale rusesti pe teritoriul ucrainean", potrivit presedintiei franceze.

Pentru Hollande, o operatiune umanitara nu poate avea loc pe teritoriul ucrainean "decat cu acordul autoritatilor ucrainene, atat in ceea ce priveste formula cat si modalitatile de punere in practica".

Dupa ce s-au consultat cu Kievul, Statele Unite s-au declarat pregatite sa aprobe trimiterea convoiului cu conditia de a fi controlat la granita iar distribuirea ajutorului, odata traversata granita, sa fie incredintata Crucii Rosii.

"Rusia nu are dreptul sa intre in Ucraina de maniera unilaterala, fara permisiunea Kievului, indiferent daca e vorba de acoperirea unui convoi umanitar sau orice alt pretext", a declarat purtatorul de cuvant adjunct al departamentului de Stat, Marie Harf.

Initial, guvernul ucrainean afirmase ca Rusia poate participa la o operatiune umanitara internationala, destinata doar orasului Lugansk, sub egida CICR, si pentru care presedintele ucrainean Petro Poroshenko a obtinut sustinerea Statelor Unite si a Uniunii Europene.

Potrivit imaginilor difuzate de televiziunile rusesti, niciun vehicul militar nu era vizibil marti in cadrul sau in apropierea lungului convoi de camioane. Kremlinul a oferit asigurari ca acest convoi este fara "escorta militara", in conditiile in care Kievul si Occidentalii suspecteaza Rusia ca doreste, sub acoperirea unui astfel de ajutor, sa intervina in favoarea rebelilor pro-rusi, aflati in mare dificultate in urma ofensivei ucrainene.

CICR a precizat marti ca are nevoie "sa obtina mai multe informatii pentru a putea merge mai departe" intr-o eventuala colaborare cu initiativa umanitara ruseasca.

La bordul camioanelor s-ar afla de 400 tone de cereale, 100 tone de zahar, 54 de tone de medicamente si material militar, precum si 69 de generatoare si 12.300 saci de dormit, potrivit Moscovei.

Luganskul va fi incercuit in scurt timp

Pe front, armata ucraineana se pregateste sa incercuiasca "definitiv" Luganskul si sa taie rutele de aprovizionare ale separatistilor cu Rusia, a afirmat marti serviciul de presa al operatiunii militare ucrainene din estul tarii.

In Lugansk, capitala regionala cu 500.000 de locuitori inaintea ostilitatilor, autoritatile denunta o situatie "critica" de zece zile. Orasul nu mai are electricitate, apa curenta si benzina iar rezervele de hrana se epuizeaza rapid.

La Donetsk, explozii au rasunat in noaptea de luni spre marti, dar de mai mica intensitate decat in noptile precedente, potrivit ziaristilor AFP.

Autoritatile ucrainene au anuntat ca au preluat controlul asupra a patru localitati, printre care si un centrul de tranzit feroviar.

Peste 1.300 de oameni au murit in ceea ce Crucea Rosie numeste un "razboi civil" si cel putin 285.000 au fugit din calea luptelor, potrivit ONU.

Tot marti Rusia a anuntat ca a deschis o ancheta legate de "rapirea" in Ucraina a unui ziarist al agentiei de presa Ria Novosti, Andrei Stenin, care nu a mai dat niciun semn de viata de o saptamana.

Ziaristul este "probabil" detinut de serviciile ucrainene pentru presupusa complicitate cu separatistii pro-rusi, potrivit unui consilier al ministrului ucrainean al Apararii, Anton Gherascenko.