Uniunea Europeana a decis luni sa inghete activele unui om de afaceri rus, acuzat ca a beneficiat de pe urma anexarii Crimeei, si vrea sa sanctioneze in acelasi mod alti trei oligarhi apropiati de presedintele rus Vladimir Putin, a anuntat o sursa diplomatica, citata de AFP. Identitatile persoanelor si entitatilor vizate de sanctiuni vor fi publicate miercuri, in Jurnalul Oficial al UE.

Decizia a fost luata in cursul unei reuniuni a ambasadorilor din cele 28 de state membre ale Uniunii Europene, ea urmand sa fie confirmata marti in urma unor consultari.

Uniunea Europeana va sanctiona, de asemenea, trei entitati economice active din Crimeea si lideri ai miscarilor separatiste din estul Ucrainei, a precizat sursa citata.

Identitatile persoanelor si entitatilor vizate de sanctiuni vor fi publicate miercuri, in Jurnalul Oficial al UE.

Autoritatile germane au insistat asupra sanctionarii oligarhilor. "Trebuie sa le inghetam conturile bancare in capitalele europene si sa le retrage autorizatiile de calatorie", a anuntat sambata vicecancelarul german Sigmar Gabriel. "Trebuie sa facem acest lucru saptamana viitoare", a insistat el.

"Liderii europeni sunt constienti de riscurile unor represalii din partea conducerii din Rusia", a declarat o sursa apropiata de negocierile asupra unor noi sanctiuni.

"Putin va incerca sa-i divizeze pe europeni si actiunea sa va fi un test pentru unitatea Uniunii Europene", a adaugat aceasta sursa.

Uniunea Europeana a plasat deja pe lista neagra 87 de persoane si 20 de entitati ruse carora le sunt interzise vizele de intrare pe teritoriul european si ale caror conturi sunt inghetate in UE, potrivit Mediafax.

UE a introdus deja pe lista sa numerosi membri ai Consiliului national de securitate al Rusiei, cu adaugarea, sambata, a sefului Serviciului Federal de Securitate (FSB), Nikolai Bortnikov, a sefului serviciilor informatiilor externe, Mihail Fradkov, si a secretarului Consiliului de Securitate, Nikolai Patrushev, fost sef al FSB.

Uniunea Europeana trebuie sa confirme marti adoptarea de sanctiuni economice de anvergura vizand pietele financiare, vanzarile de arme, tehnologiile sensibile in domeniul energiei a bunurilor cu dubla utilizare, militara si civila.

UE si-a inasprit pozitia dupa prabusirea, la jumatatea lunii iulie, a unui avion malaiezian in estul Ucrainei, drama atribuita unui tir de racheta al separatistilor pro-rusi. Aceasta tragedie, care a costat viata a 298 de oameni, a determinat europenii sa vizeze economia rusa, subiect asupra caruia existau profunde diviziuni inainte de prabusirea avionului Boeing 777.