Secretarul american de Stat John Kerry si-a exprimat iritarea fata de Israel, in fata unui microfon ramas deschis fara cunostinta sa, duminica, in perioada unor interviuri televizate, scrie AFP.

Afirmatiile lui Kerry, care evoca soldatii israelieni ucisi in Gaza si se adresau unui responsabil al Departamentului de Stat, Jonathan Finer, au fost auzite chiar inainte sa intre in direct in emisiunea "Fox News Sunday".

"Sper ca nu vor considera acest eveniment ca o invitatie sa faca mai mult", spune el. "Ar fi mai bine sa il ia ca un avertisment".

Secretarul de stat a exclamat dupa aceea: "Operatiune tintita, pe naiba operatiune tintita!", spune el, vizibil iritat de bilantul victimelor civile.

Peste 500 de palestinieni, in majoritate civili, au fost ucisi, de la inceputul operatiunii israeliene, in 8 iulie, in Fasia Gaza.

Moderatorul Fox, Chris Wallace, ii cere sa explice aceste afirmatii, dar in acel moment Kerry reitereaza dreptul Israelului la autoaparare.

"Sunt oameni care ies din aceste tuneluri. Au dreptul sa intre sa si sa inlature acele tuneluri. Sustinem asta in totalitate. Si sustinem dreptul Israelului de a se apara impotriva tirurilor de rachete, care continua. Hamas a inceput sa lanseze rachete dupa ce Israelul a incercat sa-i gaseasca pe cei care au ucis - stiti, era un pusti care era si american - trei tineri cetateni israelieni. Este rusinos", spune secretarul de Stat.

"Este dur acest tip de operatiuni. Evident am reactionat de maniera ... in care reactionezi fata de respectul fata de tinerii copii si civili".

"Dar razboiul este dur, si am spus-o public si o reafirm. Aparam dreptul Israelului de a face ceea ce e necesar pentru a ataca acele tuneluri", a adaugat Kerry, care a cerut ulterior Hamasului sa dea dovada de ratiune si sa "inteleaga ca daca accepta incetarea focului salveaza vieti".

Kerry s-a deplasat luni in Egipt, pentru negocieri de pace in privinta Fasiei Gaza, dupa ce presedintele american Barack Obama a cerut "incetarea imediata a focului intre Israel si palestinieni".